České potraviny může podpořit přísnější kontrola zboží, řekl premiér

Na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích začaly v sobotu Národní dožínky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při jejich zahájení řekl, že by vláda chtěla v parlamentu prosadit vratku spotřební daně z pohonných hmot, tzv. zelenou naftu pro živočišnou výrobu. Premiér hovořil i o cestě, jak zvýšit podíl tuzemských potravin na pultech českých obchodů.

Sobotka před návštěvníky agrosalonu pochválil vládu za to, že se jí podařilo prosadit novelu zákona o významné tržní síle, která by měla podporovat potravináře při vyjednávání s obchodními řetězci.

Vláda se podle něj snaží zemědělcům pomoci, připomenul i další podpory. Do konce roku by například měly být zemědělcům v živočišné výrobě vyplaceny čtyři miliardy. 

Cesta k podpoře tuzemských potravin

Premiér na agrosalonu uvedl, že navýšení podílu tuzemských potravin na pultech českých obchodů může zajistit přísnější kontrola zboží. Ta podle něho zamezí tomu, aby se na pultech neobjevovalo zboží s nevyhovujícími parametry. 

„Jsme součástí jednotného evropského trhu. V důsledku toho zde můžeme pozorovat pozitiva i negativa. Pro nás je důležité, aby lidé v českých řetězcích nakupovali kvalitní zboží,“ uvedl Sobotka.  

Vládu pochválil i prezident Agrární komory Miroslav Toman. Zopakoval své teze z minulých dní, že by mělo být na pultech českých obchodů více potravin z Česka, přál by si také větší kontrolu dovozových potravin ze strany dozorových orgánů. Ve čtvrtek řekl, že potravináři by byli rádi, kdyby až 80 procent zboží v českých obchodech tvořily tuzemské výrobky.

Jaký podíl má české zboží dnes?

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na akci uvedl, že navýšení podílu českých potravin v obchodech je legislativně velmi obtížnou záležitostí. Právě s ohledem na jednotný trh EU. „Jsou tady jiné státy, které podobné pokusy zkoušejí, ale žádný stát neměl takto vysoko nastavenou hodnotu na 80 procentech,“ řekl ministr ČTK.

Podle něj například v Rumunsku je nyní podíl povinného tamního zboží v řetězcích na 50 procentech. Chce napřed zjistit, jaký podíl českého zboží v českých obchodech je už nyní, v některých supermarketech podle něj může být tento podíl nad 50 procenty.

Zahájení Národních dožínek se kromě premiéra zúčastnili také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), předseda Senátu Milan Štěch a ministr průmyslu a obchodu Jan při Mládek (oba ČSSD). Přítomen byl také ministr financí Andrej Babiš (ANO). 

Sobotka: České mléko na Blízký východ nebo do Turecka

Premiér navštívil také zemědělské družstvo v Bernarticích na Písecku, kde řekl, že by se producenti mléka a mléčných výrobků měli zkusit obracet na jiné trhy. Sobotka věří, že české mléko by mohlo najít nový odbyt v zemích Blízkého východu nebo v Turecku. „Domníváme se, že bychom mohli využít obchodní vazby, které do tohoto regionu (Blízký východ) máme, a chceme podpořit možnosti exportu,“ uvedl premiér.

Produkce mléka v Česku meziročně stoupla, ale jeho výkupní ceny klesly. Předseda vlády se domnívá, že nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho budou trvat sankce mezi EU a Ruskem, které představovalo pro český mlékárenský průmysl velké odbytiště.

„Mlékárny se orientují, hledají nové trhy a vláda se tomu snaží intenzivně pomáhat. Byl jsem v Číně, kde se podařilo dojednat pro jihočeskou Madetu odbyt pro sušené mléko. Myslím si, že Čína je velký trh, a pokud Madeta uspěje, tak i další mlékárny se mohou přidat,“ uvedl Sobotka. Dodal, že dalším vstřícným krokem vůči zemědělcům je fakt, že státní správa hmotných rezerv začala poprvé vykupovat sušené mléko.