Řidič, který najel do kolony s Merkelovou, je prošetřovaný na svobodě

Řidič v černém mercedesu, který ohrožoval kolonu kancléřky Angely Merkelové cestou na Úřad vlády, je prošetřovaný na svobodě. Policie případ stále prověřuje. Podle mluvčího policejního prezidia Josefa Bocána bezpečnost kancléřky nijak narušena nebyla. Policisté zasáhli včas a muže zadrželi.

„Věc zatím nebyla nijak právně kvalifikována,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Bližší podrobnosti k totožnosti muže ale sdělit odmítl. „V danou chvíli není na místě se k osobě jakkoliv vyjadřovat,“ řekl pouze.

Incident se podle mluvčího stal na křižovatce ulic Milady Horákové a Tychonovy. Muž v černém mercedesu se několikrát pokusil vytlačit policisty z vozovky. Ti mu proto museli pohrozit použitím střelné zbraně.

Policie řidiče ihned po incidentu zajistila a převezla na služebnu. Případ si poté převzali pražští kriminalisté, kteří se jím zabývají pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě.

Merkelová jednala v Praze ve čtvrtek odpoledne mimo jiné s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem. Několikahodinovou návštěvu kancléřky provázelo několik shromáždění jejích kritiků i příznivců.