Ve školství si od září polepší. Učitelé s delší praxí dostanou až 1600 navíc

Pracovníci ve školství dostanou od září přidáno, vláda schválila změnu tarifních tabulek. Učitelům se tarif zvedne o šest procent, ostatním o čtyři. Vláda zavádí i nový platový stupeň pro začínající učitele do dvou let. Mladí pedagogové tak dostanou poprvé přidáno po dvou letech, nikoli po šesti, jak tomu bylo doposud.

Celkově se navýší objem na platy pedagogů o osm procent, u nepedagogických pracovníků o pět procent. Potřebných zhruba 2,5 miliardy korun ministr financí Andrej Babiš (ANO) získá z úspory částky na obsluhu státního dluhu.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) už dříve uvedla, že učitelé s praxí do šesti let by si v tarifu a ve své 11. a 12. třídě měli přilepšit zhruba o 1300 korun. Navíc ale vznikne nový tarifní stupeň pro začínající učitele, kteří dostanou přidáno o tisíc korun již po dvou letech. Ti, kteří vyučují přes šest let, by měli dostat 1500 až 1600 korun měsíčně navíc. Ministryně zdůraznila, že zhruba 1500 korun navíc dostanou také ti kantoři, kteří učí více než 32 let. „Říkám to úmyslně, protože velmi často učitelé sledují, jestli postupujeme spravedlivě ke všem generacím,“ podotkla.

Celkově i s netarifními složkami platu, jako jsou příplatky a odměny, by učitelky a učitelé v mateřských školách mohli dostat zhruba o 2000 korun víc. „U mateřských škol by měl průměrný plat (…) činit 26 521 korun,“ dodala ministryně. Na základních školách potom učitelky a učitelé dostanou navíc 2300 korun, průměrný plat by tak podle Kateřiny Valachové měl vzrůst na 31 298 korun. Na středních školách vzrostou platy včetně netarifních složek o 2400 korun. Asistenti pedagogů by mohli mít od září 1340 korun navíc.

Náklady na zbytek roku se odhadují na 1,4 miliardy

Náklady na zvýšení platů ve školství přijdou podle předlohy ministerstva práce a sociálních věcí od 1. září do konce roku na zhruba 1,4 miliardy korun, z toho nepedagogičtí pracovníci dostanou navíc 187 milionů. V příštím roce bude navýšení znamenat vyšší nároky na státní rozpočet ve výši 4,2 miliardy korun, z toho půl miliardy bude určeno na navýšení platů nepedagogických pracovníků – kuchařek, školníků nebo uklízeček.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Výdělky ve veřejném sektoru měly původně vzrůst až od ledna. Odbory ale navrhovaly, aby se při příznivém vývoji ekonomiky zvedly ještě letos, nejen ve školství, ale i ostatním pracovníkům ve veřejné sféře. Platy lékařů se pak zvýší až od ledna. Tok peněz ve zdravotnictví upravuje úhradová vyhláška, která platí vždy právě od začátku roku.

Zvýšení tarifu se týká všech pedagogů placených z veřejných rozpočtů, tedy i těch, kteří nespadají pod ministerstvo školství. Jejich nároky mají pokrýt rozpočty ministerstev, pod která patří. Zvýšené tarify se týkají také zhruba 300 pedagogických pracovníků v sociálních službách placených kraji.