S koncem prázdnin se vrátí léto. Přinese tropické třicítky

Poslední prázdninové dny slibují krásné letní počasí s minimem deště a vysokými teplotami. Ty se budou v závěru týdne šplhat až ke 33 stupňům. Pozvolna ochlazovat se začne v první polovině září. I tak ale budou teploty až do 18. září nadprůměrné a pršet bude minimálně.

V úterý vystoupí teploty ke 23 stupňům a bude jasno nebo skoro jasno. Středa přinese 24 až 28 stupňů, obloha bude jasná nebo skoro jasná, přechodně může být i oblačno a ráno ojediněle mlhy. Ve čtvrtek už se teploty dostanou na tropickou třicítku. V pátek vystoupají na 32 stupňů a v sobotu a neděli dokonce ke 33 stupňům a bude převážně jasno.

„Teploty přes 30 stupňů jsou v závěru srpna obvyklé, teploty lehce přes 33 už jsou v tomto období nejvyšší zaznamenané v Česku. Třeba v sobotu by mohl být překonaný rekord,“ uvedl meteorolog ČT Vladimír Piskala.

obrázek
Zdroj: ČT24

V pondělí a úterý už se příští týden budou tvořit bouřky. V úterý se ochladí na 26 stupňů. Nadprůměrné teploty by ale měly vydržet až do poloviny září.

Voda v nádržích se nyní nejčastěji pohybuje kolem 20 stupňů. „Máchovo jezero a Slapy hlásí 22 stupňů. Lipno nebo Brněnská přehrada 20 stupňů,“ upřesnil Piskala. Co se týká teplot v Evropě, nejvýš vystoupají ve Španělsku. Na jihozápadě můžou vystoupit až ke 39 stupňům. Vedra budou panovat i ve Francii.

Dny se krátí, přesto čeká Česko nejvíce slunce za celé prázdniny

Na začátku prázdnin je Slunce nad obzorem zhruba 16 hodin, na konci prázdnin necelých 14. I když jsou dny o dvě hodiny kratší než na začátku července, sluníčko bude tento týden svítit nejdéle za celé letošní prázdniny.

Nejvíce slunečního svitu bylo zatím od 4. do 10. července, v průměru 66 hodin. Poslední srpnový týden to má být kolem 75 hodin. Uvedl to meteorolog Tomáš Mejstřík na informačním webu Českého hydrometeorologického ústavu. „Nejtemnější“ týden letošních prázdnin byl naopak na přelomu července a srpna, kdy sluníčko svítilo jen 40 hodin týdně.

Závěr týdne bude nejslunečnější z celých prázdnin (zdroj: ČT24)