Babiš chce posílit pravomoci celníků. Jeho nápad ale kritizuje ČSSD i opozice

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby daňové trestné činy mohli nově vyšetřovat až do konce i celníci, kteří spadají právě pod Ministerstvo financí. Podle něj by to vedlo ke zrychlení a zlepšení vyšetřování podvodů s DPH nebo se spotřebními daněmi. K plánu má ale zásadní výhrady ČSSD. Ta plánuje pro vyšetřování daňových trestných činů vytvořit speciální finanční policii. A nápad se nelíbí ani pravicové opozici, která se obává přílišné koncentrace moci do rukou Babiše.

Celníci mohou už dnes daňovou kriminalitu odhalovat a nasazovat u toho s povolením soudu třeba i odposlechy. Poté, co nashromáždí potřebné důkazy, ale musí své kauzy předat k dalšímu vyšetřování policistům. 

To byl třeba případ zásahu z dubna 2014, kdy celníci a finanční úředníci zabavili ze skladu 80 tisíc párů bot a 20 tun bavlněných výrobků. Nezdaněné zboží za 90 milionů mělo skončit v asijských tržnicích, přičemž by stát na DPH přišel o víc než 18 milionů. Vyšetřování organizátorů daňového úniku ale musela celní správa nechat na policii. 

Pokud by Babišův plán nakonec prošel, mohli by celníci vyšetřovat daňové trestné činy od prvotního prověřování, přes obvinění až po návrh státnímu zástupci na obžalobu pachatelů. „Ušetří se čas, ušetří se podle mě i lidi. Jsou tam synergie a dohlíží na to stejní státní zástupci,“ vysvětluje Babiš. 

Babiš má zastání i u státních zástupců: „Pokud věci rozpracováváte delší dobu, tak jsou ty informace nepřenositelné – týká se to hlavně závažných věcí. Pokud se přenášejí na jiný orgán, tak to jednoznačně prodlužuje trestní řízení,“ upozornila před časem pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

K celní správě nastoupí jako náměstek bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který bude mít od září na starosti právě pátrání po daňových trestných činech. I on by chtěl mít možnost dotáhnout vyšetřování do konce: „Předávání případů někde v půlce úplně šťastné není. Proto jsem tam i přijatý, protože ta pozice by měla být v trestním řízení,“ doplňuje Šlachta. 

Chovanec chce raději zřídit finanční policii

Jenomže ČSSD má k rozšíření pravomocí celníků výhrady – podle sociální demokracie by to mohlo vést ke zbytečnému zdvojování vyšetřování. „Nejasná odpovědnost povede k tomu, že všichni budou dělat všechno a nikdo nebude dělat nic,“ tvrdí šéf ústavněprávního výboru ve sněmovně Jeroným Tejc.

Celníci teď nemohou dotáhnout vyšetřování až do konce (zdroj: ČT24)

 Místo toho by ČSSD ráda pod nově vzniklou Národní centrálou pro boj s organizovaným zločinem vytvořila speciální útvar – finanční policii. Ta by se podle ministra vnitra Milana Chovance měla primárně zaměřit na spolupráci s celníky či otázky daňových úniků.

Strany se obávájí koncentrace moci

Pravicová opozice zase kritizuje, že by došlo k příliš velké koncentraci moci u Andreje Babiše: „To, že si chce Andrej Babiš zřídit svoji policii, pokládám za mimořádně nebezpečné. Bude možné trestně stíhat obchodní i politickou konkurenci pana ministra financí podle toho, jak on si usmyslí,“ tvrdí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Hned každého napadne, jestli to není jen snaha pana ministra financí posilovat svoji moc,“ dodává místopředseda ODS Martin Kupka. 

Jenže podobné obavy mají také koaliční lidovci: „Koncentrovat moc jen na jedno místo není pro demokracii dobré,“ upozorňuje místopředseda strany Jan Bartošek.

Babiš ale podobné výtky odmítá s tím, že jsou celní správa i finanční správa naprosto nezávislé: „Absolutně vylučuju, že bych mohl v nějaké fázi svoji funkci zneužít,“ dodává ministr financí. Novelu trestního řádu by chtěl mít hotovou během několika týdnů. Na podzim ji pak chce předložit vládě a sněmovně.

Celníci mají už teď rozšířené pravomoci v souvislosti s nedávno přijatým celním zákonem. Od začátku roku jim přibyly kompetence i u kontrol hazardu, proto rozšiřují řady o zhruba 360 nových pracovníků. V současnosti jich je asi 4500. 

Vydáno pod