Hradní kontroly budí rozpaky, magistrát o jejich zavedení nevěděl

Bezpečnostní kontroly návštěvníků Pražského hradu budí na politické scéně nadále rozruch. Pražská primátorka Adriana Krnáčová prohlásila, že nyní se může stát případným terčem čekající dav, Praha prý navíc o záměrech Hradu ani dopředu nevěděla.

Kontroly lidí, kteří vstupují do areálu Pražského hradu, fungují zhruba čtrnáct dní. Návštěvníci musejí ukázat svá zavazadla a někteří musejí podstoupit i osobní prohlídku. Kvůli opatřením se na Hradě v některých chvílích tvoří dlouhé fronty.

Hrad nevylučuje, že se v zimním období u vstupů na Hrad objeví také přenosné bezpečnostní rámy, které by zajistily kontrolu lidí v zimním oblečení. Už na podzim se mají tytéž rámy objevit u vstupu do svatovítské katedrály.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka je cílem bezpečnost turistů. „Pokud by se někdo odpálil na třetím nádvoří, které je ve špičce narvané lidmi, a jsou mezi nimi drobné mezery, které umožňují průlet drobných předmětů při výbuchu, tak si radši vůbec nepředstavit, co by se tam mohlo stát,“ dodal s tím, že návštěvníci kontroly chápou.

Jejich průběh se přitom oproti původnímu stavu ještě zpřísnil, když se reportérům Mladé fronty podařilo přes kontrolu propašovat dva nože a plynovou pistoli.

„Vysvětlení (zavedených opatření) jsou možná pouze dvě. Buď má Hrad určité indicie o tom, že by mohlo dojít k útoku – a pak by opatření musela být naprosto precizní – anebo jsou opatření pouze divadlem pro návštěvníky, aby se v nich vzbuzoval pouze strach ze situace v Evropě,“ prohlásil reportér listu Václav Janouš. „Náš test jednoznačně prokázal, že opatření jsou pouhým divadlem a absolutně nedůsledná.“

Kritici: Hrad jen vyvolává paniku

Obdobné, explicitněji formulované kritice čelí Hrad i od politiků, podle kterých Česko patří mezi bezpečné země a Hrad kontrolami jen způsobuje paniku. Státní tajemník Tomáš Prouza, který na Twitteru napsal, že „vyvolávání strachu je čím dál oblíbenější hra některých politiků“.

Obdobně reagoval také místopředseda ODS Martin Kupka: „Pokud bych měl panu prezidentovi poradit, tak bych mu doporučil, aby občany spíše uklidňoval, ne je děsil. Riziko teroristického útoku nelze podceňovat, přesto si myslím, že šlo zvolit jiná opatření.“

Někteří z kritiků poukazovali i na to, že vzniklé fronty čekajících turistů by se mohly stát snadným cílem útočníků. „Nikdo to s námi nekonzultoval, možná, že nějaká diskuse měla být vedena předem. Myslím, že to není vhodné opatření, protože před rámy se kumuluje moc lidí, takže pokud by chtěl někdo vyvolat nebezpečnou situaci, má ideální možnost,“ prohlásila v Interview ČT24 pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

V Událostech, komentářích pak obdobně mluvil i Bohuslav Svoboda z ODS. „Opatření jsou naprosto nedostatečná. Mají pocit, že je zajištěno bezpečí, a ono ve skutečnosti není. Formální prohlídka, kdy někomu sáhnete do tašky, není k ničemu a vyzývá jen k tomu, aby se pokusil shromáždění napadnout. Pokud něco takového chceme, musíme to dělat technicky dobře, a ne amatérsky,“ uvedl s tím, že by preferoval bezpečnostní rámy.

Hradní mluvčí takovou kritiku odmítl. „Stejně tak bych mohl tvrdit, že před tou frontou turisté přijedou autobusem, i ten autobus může být napaden zevnitř.“ 

Tejc: Kontroly se měly zavést už dřív

Sociální demokrat Jeroným Tejc naopak změnu na Hradě ocenil. „V této době je normální, že se chrání citlivá místa, Praha a větší města u německých hranic jsou zranitelná,“ řekl. „Není to nic mimořádného, bezpečnostní kontroly jsou v zahraničí běžné. Pokud se jedná o symbol státu a nejnavštěvovanější památku v ČR, můžeme se divit, proč po tom, co se děje v Evropě, kontroly nebyly zavedeny dříve.“

V minulosti se v médiích objevily informace, že Hrad chce zavést kamerový systém, který dokáže rozpoznat obličeje. „Určitě využijeme dostupné finanční prostředky k nákupu velmi moderních technologií, které mohou být i nenápadné a zároveň usnadní celý přístup na Pražský hrad a umožní například, abychom odstranili některé prvky, které budou vypadat trošku neesteticky,“ poznamenal Ovčáček.

Tejc: Můžeme se divit, proč se kontroly nezavedly dřív (zdroj: ČT24)