Na Plzeňsku spadl vrtulník, dva lidé zemřeli

Pád vrtulníku na severním Plzeňsku nepřežili dva muži (zdroj: ČT24)

Mezi Kaznějovem a obcí Rybnice na severním Plzeňsku spadl vrtulník. Zemřeli dva lidé. Na místě zasahují hasiči i záchranáři, příčina havárie dosud není známá.

Nehoda se stala kolem 15:30 nedaleko letiště v Plasích. Vrtulník Robinson 44 americké výroby, který sloužil i k výcvikovým letům, dopadl na posekané pole u areálu firmy Best asi 300 metrů daleko od Rybnice.

Vítězslav Sladký z krajské záchranné služby oznámil úmrtí dvou mužů ve věku 55 a 43 let. „Poranění byla natolik devastující, že nebylo možné zatím určit pohlaví ani věk osob,“ řekl krátce po tragédii. Podle nepotvrzených informací ČT by mohlo jít o instruktora a jeho žáka.

Na místě zasahovali záchranáři i hasiči z Plas a dobrovolní hasiči z okolních obcí. Stroj po nehodě nehořel. Policisté při vyšetřování příčin a okolností nehody spolupracují s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

V Plzeňském kraji havaroval soukromý vrtulník také loni u šumavské Modravy. Vrtulník Robinson R44 Raven II pilotovaný mužem z Prahy vzlétl loni 29. března z pozemku u rekreačního zařízení v Modravě.

Podle vyšetřování tehdy nehodu zavinila chyba devětapadesátiletého pilota, který vzlétl za nepříznivého počasí, ztratil vizuální kontakt se zemí, strojem zavadil o vrcholky stromů a havaroval krátce po vzletu poblíž Filipovy Hutě. Pilot ve zdemolovaném stroji zemřel. Policie letos případ odložila.