Justiční systémy už po výpadku fungují, podle ministerstva se může problém opakovat

Všechny justiční elektronické systémy by už měly po pondělním výpadku fungovat, tvrdí ministerstvo spravedlnosti. V noci proběhly zátěžové testy IT systémů, podle kterých může být v úterý justiční areál Na Míčánkách zprovozněn. Právě tam v pondělí došlo k poruše elektroinstalace, která vyřadila z provozu insolvenční rejstřík, rejstřík trestů nebo soudní podatelny. Podle ministerstva se ale mohou problémy opakovat, protože se v justičním areálu bude měnit záložní napájení.

„Podle posledních informací by měly běžet všechny klíčové informační systémy včetně rejstříku trestů a insolvenčního rejstříku, soudní podatelny a všechny další externí systémy. Justiční areál Na Míčánkách se dnes chystá na svůj plný provoz,“ uvedla Kristina Labohá z tiskového oddělení ministerstva. 

Podle ní byli účastníci pondělních zrušených soudních řízení řádně omluveni z jednání. Informace k možným komplikacím ministerstvo poskytuje na telefonním čísle 737 247 167.

V noci se podle mluvčí uskutečnily zátěžové testy všech IT systémů a nad ránem bylo dokončeno ruční spouštění pracovních stanic v hlavní budově areálu Na Míčánkách. „Zátěžové testy ukázaly, že je možné, aby byl areál již dnes zprovozněn v plném provozu. Dokud však nebudou vyměněny záložní zdroje napájení, je možné opakování problémů,“ doplnila Labohá. Záložní systémy se budou měnit v úterý i v dalších dnech.

Výpadek postihl justiční elektronické aplikace v pondělí dopoledne a ministerstvu spravedlnosti se během dne podařilo obnovit jen části z nich. Justiční areál Na Míčánkách zůstal v pondělí kvůli výpadku zavřený. První problémy se ale objevily už v pátek, kdy došlo k výpadkům systému.

Vršovický areál je přitom nejrozsáhlejším justičním komplexem v Česku: sídlí v něm obvodní soudy a obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4, 6, 8, 9 a 10 a také střediska Probační a mediační služby.