Student Agency musí zaplatit pokutu za likvidaci konkurence na trase mezi Prahou a Brnem

Ústavní soud zamítl stížnost Student Agency kvůli pokutě pět milionů korun. Společnosti ji udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení na trase mezi Prahou a Brnem v letech 2007 a 2008. Její výši v minulosti potvrdil Krajský soud v Brně i Nejvyšší správní soud. Student Agency s verdiktem soudu nesouhlasí.

Firma podala ústavní stížnost na konci minulého roku. Chtěla zrušení rozsudků i předchozích rozhodnutí ÚOHS. Ústavní soud ale shledal stížnost zjevně neopodstatněnou. Předchozí správní soudy podle něj rozhodnutí správních orgánů řádně přezkoumaly.

Student Agency s verdiktem nesouhlasí. Tvrdí, že nikdy nejezdila pod náklady. „Linka byla celou dobu v zisku a cenami jsme nikdy nešli pod konkurenci. Pokud to přesto bylo vyhodnoceno jako zneužití dominantního postavení, tak je to precedent pro to, aby ÚOHS stejně pojmenoval jednání Českých drah na trase Praha - Ostrava po příchodu RegioJetu a konkurenčních dopravců,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Společnost podle něj očekává, že „ÚOHS toto jasné zneužití dominantního postavení ČD a podnákladových cen konečně uzavře se stejným výsledkem“.

Student Agency
Zdroj: ČT24

Případ se týká situace na trhu z let 2007 a 2008. Student Agency tehdy snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50 korun, později zavedla cenu 95 korun.

Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit z trhu konkurenční dopravní společnost Asiana. Úřad v této souvislosti zdůrazňoval, že nepokutoval Student Agency za nízké ceny, nýbrž právě za jejich cílené použití k vytlačení konkurence. Antimonopolní úřad původně Student Agency vyměřil pokutu přes šest milionů korun, následně ji ale snížil. 

Pro případ bylo klíčovou otázkou vymezení posuzovaného trhu. Rozhodnutí ÚOHS stálo na tvrzení, že v době deliktu existoval na lince samostatný trh autobusové dopravy a vlaková doprava tvořila trh odlišný. Krajský soud v Brně ve svém prvním rozhodnutí tento argument odmítl a dal za pravdu Student Agency. V roce 2014 ale svůj postoj změnil a tučnou pokutu potvrdil. Loni v září stejně rozhodl i Nejvyšší správní soud.

Asiana chce po Student Agency 20 milionů

Společnost Asiana verdikt Ústavního soudu přivítala. Podle spolumajitelky firmy Šárky Litvinové se znovu potvrzuje, že Student Agency jednala predátorsky a v rozporu se zákony a v rozporu s dobrými mravy.

„Nejsme jediní, kdo na agresivní počínání tohoto dopravce doplatili. Jsme ale jedni z mála, komu se dostává satisfakce, protože jsme se nebáli ohradit se a obrátit se k soudu. Nyní zbývá vysoudit náhradu škody, kterou nám svými nezákonnými praktikami Radim Jančura (majitel Student Agency) způsobil. Částka, o niž se soudíme, dosahuje 20 milionů korun,“ uvedla.