Památky na prodej. K mání je konírna v Josefově nebo zámek Dívčí Hrad

Památky na prodej. K mání je například konírna v Josefově (zdroj: ČT24)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) spravuje přes dva a půl tisíce budov a téměř 130 tisíc pozemků. Většinou je převádí zadarmo hlavně na obce, některé historické objekty se mu ale podařilo i prodat. S pražskou Invalidovnou zatím úřad neuspěl. Do tendru se nikdo nepřihlásil. Na prodej jsou ale i jiné památky. Například historická konírna v areálu pevnosti Josefov.

Ve správě úřadu je 33 kulturních památek. Jejich počet ale neustále klesá. Konkrétně od roku 2004 se snížil o 800. Úřad je většinou převádí zadarmo hlavně na obce. Loni to udělal ve 29 případech.

Úřadu se ale podařilo i některé historické objekty prodat. Nejvíc získal loni na podzim za bývalý klášter na náměstí Republiky v centru Prahy – 790 milionů korun. Původně barokní klášter naposledy sloužil různým úřadům, které ho několik měsíců před dražbou opustily. Díky tomu zůstal jen v zanedbaném stavu. Komplex koupil investor ze zahraničí Nyní je zde Slovenský institut.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejdražší nemovitostí, kterou kdy stát prodal, jsou o několik kroků dál bývalé kasárny Jiřího z Poděbrad. Ministerstvo obrany za ně v 90. letech dostalo 50 milionů německých marek, což tehdy představovalo zhruba 913 milionů korun. Z kasáren zůstala jen část venkovních zdí a dnes je zde obchodní centrum Palladium.

Úřad ale věří, že se mu podaří prodat i další památky. Za 10,8 milionu korun nabízí například historickou konírnu v areálu pevnosti Josefov i se zemním valem. Do prodeje už šla třikrát, teď to stát zkouší počtvrté. Vzhledem ke stavu budovy a její památkové ochraně je ale její budoucí využití přinejmenším problematické. 

K prodeji chce letos úřad nabídnout například i renesanční zámek Dívčí Hrad na Bruntálsku. Památka se čtyřmi okrouhlými věžemi je nyní zavřená a chátrá.

Dívčí Hrad
Zdroj: ÚZSVM

Ne všechny památky jsou ale na prodej. Kozí hrádek u Mikulova stát například pronajímá. Bývalá dělostřelecká věž téměř uprostřed Mikulova slouží už osm let jako rozhledna. V sezoně sem přijde až 150 lidí denně. O památku má ale zájem původní majitelka Mercedes Ditrichštejnová. Pokud jí soud vyhoví, nájemní smlouva zanikne.