Stát v dražbě prodal hybernský klášter za 790 milionů

Bývalý hybernský klášter v centru Prahy prodá stát za 790 milionů korun neznámé zahraniční společnosti. Šlo o jediného z trojice zájemců o historický areál, který přistoupil alespoň na vyvolávací cenu. I tak jde o nejdražší prodej, který ve své historii učinil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Úspěšného zájemce v dražbě hybernského kláštera zastupoval advokát Josef Hlavička. Zájemce má nyní 60 dnů k zaplacení. O kterou společnost jde, její zástupce nesdělil. „Zastupuji klienta, kterého nemohu jmenovat, protože si nepřeje být zveřejněn. Je to zahraniční klient, jde o právnickou osobu. Už je vlastníkem nemovitostí, a to i v České republice,“ řekl advokát Hlavička.

Dodal, že příští majitel zatím nerozhodl, jak s památkově chráněnými budovami na náměstí Republiky a v Hybernské ulici naloží. Jasno podle něj bude až za několik měsíců, bude také nutné zjistit, jaké úpravy objekty potřebují. Podle Hlavičky jsou nyní „v trošku dezolátním stavu“.

Budova má různá využití – dá se použít na hotel, na konferenční místnosti a podobně. Zatím je předčasné cokoliv dalšího říkat. Musí se také zjistit, jaký názor budou mít například památkáři.
Josef Hlavička
zástupce kupce o možném využití

Stát je spokojený

Budovy stát prodal za vyvolávací cenu, ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu je však spokojena. „Ráda bych připomněla, že jsme desítky milionů korun nad znaleckým posudkem," poznamenala. Zdůraznila, že jde o budovu prodanou nejdráže v celé třináctileté historii jejího úřadu. Jediný dražší prodej uskutečnil stát před vznikem úřadu v polovině 90. let, kdy ministerstvo obrany prodalo za 900 milionů další objekt na náměstí Republiky – bývalé kasárny Jiřího z Poděbrad, kde poté vznikl obchodní dům.

Jméno vítěze je nám známo, ale bohužel ho nemůžu v tuto chvíli prozradit. A to z toho důvodu, že je ještě povinen doplatit kupní cenu, protože dnes máme na účtu složenou pouze jistinu 10 milionů korun. Až částku doplatí, jméno zveřejníme.
Kateřina Arajmu
ředitelka, ÚZSVM

Do dražby se přihlásili tři zájemci, desítky dalších se jí nezúčastnily, ačkoli si přišly bývalý klášter prohlédnout a informační memorandum si vyzvedlo 78 subjektů. Stát prodává budovy kláštera, které přiléhají k bývalému kostelu, a také navazující řadový dům v Hybernské ulici.

Klášter řádu irských františkánů čili hybernů vznikl v 17. století. O 140 let později v josefínském období musel řád budovy vyklidit. Klášterní kostel poté využívalo české divadlo Bouda, v 19. století sloužil celý areál státu jako celnice. Zatímco někdejší kostel, který se od zbytku kláštera výrazně odlišuje díky empírové přestavbě, dnes opět funguje jako divadlo, zbytek zůstával v rukou státu, který však pro hybernský klášter již neměl využití. Sice v něm dlouho sídlilo regionální pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových pro střední Čechy, loni se ale v rámci úsporných opatření přemístilo do ústředí úřadu na Rašínově nábřeží.

  • přes 400 milionů: Největší městskou realitní transakcí byl prodej Richtrova domu, zvaného též U Modrého Jelena, v Praze na Starém Městě. Kupec za něj zaplatil více než 400 milionů korun. Stavba je chráněna jako kulturní památka České republiky.
  • 373 milionů: Obchodní centrum Olomouc City se v roce 2012 prodalo v historicky největší nedobrovolné dražbě v Česku. Vyvolávací cena 250 milionů se po licitaci zvedla o 123 milionů. Vítězem dražby se stala realitní společnost Mint Investments, která získala nákupní centrum za 373 milionů korun. 
  • 280 milionů: Areál automobilových opraven ministerstva vnitra v pražských Radlicích získala před sedmi lety v dražbě slovenská developerská společnost HB Reavis.