Tři příslušníci StB čelí obvinění kvůli šikaně disidentů při akci Asanace

Vyšetřovatelé letos na jaře obvinili tři příslušníky někdejší Státní bezpečnosti (StB) z podílu na šikanování disidentů při takzvané akci Asanace. Informaci přinesl server iDnes, podle kterého jsou mezi obviněnými bývalí důstojníci i řadoví příslušníci komunistické tajné policie. Cílem akce Asanace bylo přinutit oponenty komunistického režimu k emigraci. První z kauz by policie mohla dořešit už na konci září.

Všichni tři obvinění už byli dříve kvůli Asanaci vyšetřovaní, teď ale přišla policie na jejich další skutky. „Je mezi nimi člověk, který přímo rozdával rány, i ti, kteří o tom věděli a schvalovali to,“ řekla serveru ředitelka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Eva Michálková. Podle ní se počet obviněných asi ještě rozroste. 

V souvislosti s akcí Asanace dostává policie stále nová trestní oznámení. Jedno z nich podal letos na jaře badatel a bývalý disident František „Čuňas“ Stárek. V oznámení si stěžuje na násilné vystěhování undergroundové komunity Nová Víska, kde žil i on.

V minulosti už v souvislosti s Asanací padlo několik rozsudků. Za týrání disidentů dostal nepodmíněný trest v délce tři a půl roku bývalý příslušník StB Zbyněk Dudek. Ke stejně vysokému trestu byl odsouzen i jeho kolega Jiří Šimák.

  • Po vzniku Charty 77 přemýšleli vedoucí komunističtí představitelé v Československu, jak se jejím signatářům pomstít a umlčet ty, kteří proti režimu vystupují. 21. prosince 1977 byl proto vydán rozkaz, na jehož základě se mělo: „Docílit úplného rozložení a izolace hlavních organizátorů akce Charta 77 od ostatních signatářů, u vytipovaných organizátorů této akce dosáhnout vystěhování z ČSSR.“ 
  • Pracovníci StB po celé republice začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat, ale i fyzicky týrat. Mezi postiženými byli například hudebníci Jaroslav Hutka, Milan Hlavsa a Vlastimil Třešňák, duchovní Svatopluk Karásek, Václav Malý a Karol Sidon, spisovatelka Petruška Šustrová nebo herec Pavel Landovský.

V únoru 2002 potrestal soud tříletými podmínkami bývalé šéfy 10. správy StB Vladimíra Stárka a Zdeňka Wiederlechnera a bývalého šéfa krajské správy Sboru národní bezpečnosti Prahy a středních Čech Zdeňka Němce. Wiederlechner trest přijal, Stárek a Němec se proti verdiktu neúspěšně odvolali.

Kvůli akci Asanace byl stíhán také předlistopadový federální ministr vnitra Jaromír Obzina. V lednu 2003 však zemřel, aniž vyslechl rozsudek.