Rekonstrukce kolotoče na Letné má začít do konce roku

Kolotoč na Letné se bude rekonstruovat (zdroj: ČT24)

Nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě se dočká rekonstrukce. Karusel na pražské Letné by se měl začít opravovat do konce letošního roku. Peníze na něj dává dohromady Národní technické muzeum s městskou částí.

„Jsme těsně před vydáním stavebního povolení, finance na zahájení stavby máme zajištěny, takže věřím, že ji letos spustíme,“ tvrdí ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. Penězi přispělo ministerstvo kultury a pomoc slíbil i pražský magistrát.

Zatímco čtyři miliony na rekonstrukci kolotoče se už podařilo vybrat, stále chybí peníze na figuríny. Nejvíce bude stát oprava původních koní, kteří mají dřevěnou konstrukci vycpanou slámou a jsou potaženi kůží. To, aby vypadali stejně jako dřív, má zajistit veřejná sbírka v okolí kolotoče.

Kompletní rekonstrukci chce technické muzeum stihnout do dvou let. Kolotoč se ale bude muset obejít bez původního secesního orchestrionu značky Dalibor, který v roce 1994 ukradli zloději. Hudbu zajistí náhradní, který je již v muzeu vystavený.

Kolotoč stál původně zhruba dva roky na Vinohradech, v roce 1894 ho tehdejší majitel přesunul na Letnou, kde stojí dodnes.