V neděli hrozí silné bouřky, přívalové lijáky i kroupy

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami, které v neděli zasáhnou hlavně východní polovinu republiky. Doprovázet je mohou přívalové deště, silný vítr a také až dvoucentimetrové kroupy. Výstraha ČHMÚ platí od nedělního rána pro kraje Jihočeský, Pardubický, Vysočinu a z Královéhradeckého pro Rychnovsko. Po poledni lze velmi silné bouřky (s vysokým stupněm nebezpečí) a lijáky očekávat také na Moravě a ve Slezsku. Nižší stupeň nebezpečí pak meteorologové očekávají v Praze, Středočeském, Plzeňském, Libereckém a zbytku Královéhradeckého kraje.

Přeháňky a bouřky budou v Čechách ustávat večer, na Moravě a ve Slezsku až v noci na pondělí. Při bouřkách může napršet až kolem 30 litrů vody na metr čtvereční, na východě až 50 litrů na metr čtvereční. Vítr navíc může v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

V oblastech zasažených přívalovými srážkami proto hrozí rychlé rozvodnění toků a také zatopení sklepů a podemletí silnic.

Bouřky přinese zvlněná studená fronta, která se nad Česko přesune v noci na neděli ze západu. Během neděle a v noci na pondělí se pak bude přesouvat dále na východ. Před ní ještě bude na Moravu a do Slezska proudit teplý vzduch od jihozápadu, teploty tak mohou vystoupat nad 31 °C.

Předpověď počasí pro neděli
Zdroj: ČT24