Sobotka slíbil lékařům desetiprocentní zvýšení platů

Vláda plánuje navýšit platy lékařů a sester o deset procent tři roky po sobě, řekl při návštěvě znojemské nemocnice premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je navýšení mzdy domluveno pro příští rok. V dalších dvou letech na to vláda bude hledat peníze. Podle Sobotky se od ledna roku 2017 dotkne desetiprocentní navýšení všech nemocnic, kde se odměňuje podle tarifních tabulek.

Týká se to fakultních nemocnic, ale také například jihomoravských nebo moravskoslezských krajských nemocnic, které jsou příspěvkovými organizacemi krajů. „U nemocnic, které mají jinou právní formu, je to na zřizovatelích. Tam bychom rádi jako vláda uzavřeli memorandum s kraji a dohodli se na zvýšení platů bez ohledu na to, jakou má nemocnice právní formu,“ uvedl Sobotka.

Navýšení platů by mělo nemocnicím umožnit navýšení úhrady ze zdravotního pojištění. Navyšování mezd ale příštím rokem neskončí. Ministr zdravotnictví Svatopuk Němeček (ČSSD) podle Sobotky předložil do vlády materiál s desetiprocentním navýšením po dobu tří let. „Budu usilovat o to, abychom měli v rozpočtu na rok 2018 dostatek prostředků na další navýšení, a pokud to budeme moct ovlivnit i po volbách, další navýšení by se týkalo i roku 2019,“ dodal Sobotka.

Mezi jednotlivými typy nemocnic jsou v platech velké rozdíly

Rozdíly mezi odměňováním zdravotníků podle toho, v jaké nemocnici pracují, se prohlubují. Výdělky v soukromých i krajských zařízeních jsou nižší než ve státních. Lékaři ve fakultních zařízeních na tom byli loni v průměru o více než deset procent lépe. Včetně přesčasů byl průměrný plat lékaře státní nemocnice přes šedesát šest tisíc, zatímco mzda v ostatních zařízeních necelých padesát devět tisíc korun. Ještě před pěti lety byl přitom rozdíl minimální.

V českém zdravotnictví pracovalo v loňském roce víc než 41 tisíc doktorů a 83 tisíc zdravotních sester, obě skupiny navíc zaznamenaly meziroční početní nárůst. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že v systému tuzemské medicíny pracuje lékařů dost, v přepočtu na počet obyvatel je Česko v horším středu EU.

Zdravotnictví v číslech
Zdroj: ÚZIS