Zelienková odchází z ANO i kvůli Čapímu hnízdu

Poslankyně Kristýna Zelienková odchází z hnutí ANO i kvůli kauze Čapího hnízda. Jako další důvody uvedla ve svém vyjádření na sociální sítí Facebook špatnou vnitrostranickou diskusi a problémy v komunální politice. Předseda hnutí Andrej Babiš přitom tvrdil, že se jejich neshody týkají otázky migrace.

Jako první důvod svého vystoupení z ANO uvedla Zelienková kauzu Čapího hnízda. „Pan Babiš provedl řadu právních a účetních operací, aby se zmocnil peněz určených pro malé a střední firmy,“ napsala v prohlášení. I když podle ní možná vyšetřování nepřinese výsledky, viní Babiše z porušení mravního politického kodexu. „Jeho heslu ‚nelžu a nekradu' už nemohu věřit,“ uvedla Zelienková.

Dále si poslankyně stěžovala na způsob vnitrostranické diskuse. „Diskusi postupně nahrazovalo okřikování, někdy i ponižování a urážky,“ svěřila se Zelienková, která dle svých slov měla často rozdílné názory než její straničtí kolegové.

Faltýnek mi říkal, že musíme hnutí očistit, napsala Zelienková

Zelienková také upozornila na problémy v komunální politice hnutí ANO na Berounsku. Podle jejích slov po jejím odchodu do poslanecké sněmovny začalo nové vedení oblastní organizace brutálně porušovat všechna psaná i nepsaná pravidla. „Jsem přesvědčena, že lidé z vedení oblasti zakládali místní organizace v rozporu se stanovami, vyráběli falešné zápisy, schvalovali kandidátky bez svolání sněmů a účelově si kvůli volbám měnili bydliště,“ napsala poslankyně, kterou nové vedení podle ní obcházelo.

„Pan Faltýnek (předseda poslaneckého klubu ANO – pozn. redakce) mi opakovaně říkal: ‚Bojujte Kristýno, musíme hnutí očistit. Nevzdávejte to!' Až později jsem pochopila, že šlo o řízený proces, ve kterém se vedení hnutí snaží eliminovat postavení lidí, kteří mají odlišné názory,“ uvedla Zelienková.

I po opuštění hnutí ANO si Zelienková plánuje ponechat poslanecký mandát. I nadále chce podporovat vládní politiku, která je podle ní v souladu s původními myšlenkami ANO. Spekulace o tom, že by měla Zelienková přejít k opoziční TOP 09 tisková mluvčí strany Martina Macková nepotvrdila.