Prodejce metanolu Pánek si stěžuje u ÚS. Nesouhlasí s osmiletým trestem vězení

Jaromír Pánek, kterého soud poslal kvůli prodeji jedovatého alkoholu do vězení na osm let, se obrátil na Ústavní soud. Nesouhlasí s rozsudkem Nejvyššího soudu, který zamítl jeho dovolání. Pánek společně se Šimonem Kramarčíkem podle obžaloby zavinil po propuknutí metanolové aféry v roce 2012 smrt tří lidí a další čtyři po vypití jedovatého lihu skončili v nemocnici.

Pánek podle obžaloby distribuoval jedovatý líh. Šimon Kramarčík z něj poté míchal alkohol, který dále prodával. Krajský soud v Ostravě oba uznal vinné z obecného ohrožení. Pánkovi uložil desetiletý trest, Kramarčíkovi osmiletý. 

Oba aktéři se proti rozsudku odvolali k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten Pánkovi za prodej jedovatého alkoholu snížil trest na osm let. Odvolací soud také změnil právní kvalifikaci. Pánek byl nově odsouzen za ohrožování zdraví závadnými potravinami a Kramarčík navíc za obecné hrožení a krácení daně. Nejvyšší soud v Brně pak odmítl jejich dovolání letos v květnu.

Metanolová kauza vypukla v září 2012. Po požití jedovatého metylalkoholu zemřelo 50 lidí, další desítky měly zdravotní následky. Soudy se s případy vypořádávají v mnoha procesech. Míchači kontaminované směsi na Zlínsku Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí