Učitele čeká radostnější návrat z prázdnin. Platy jim porostou už od září

Letošní návrat z prázdnin by měl být pro učitele radostnější. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) našel požadované peníze pro růst platů už od září. Kabinet bude o návrhu jednat na schůzi, která se uskuteční 27. července. Vyšší platy pro učitele jsou prioritou celé vlády, hlasování by tak mělo proběhnout hladce.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce na zvýšení platů dvě a půl miliardy korun. Téměř dvě miliardy půjdou na platy pro učitele, 260 milionů pak pro nepedagogické pracovníky.

„Tím, že ušetříme na obsluze státního dluhu sedm miliard, myslím, že peníze najdu. Předložím do vlády, aby se platy zvýšily už od 1. září,“ potvrdil Babiš.

„Máme rekordně nízkou nezaměstnanost, teď je důležité, abychom využili finanční prostředky, které stát získává i na daních, abychom zlepšili životní úroveň lidí,“ dodal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Učitelům porostou platy už od září (zdroj: ČT24)

Podle návrhu, který už v červnu schválila vláda, by měly učitelům růst platy o osm procent, z čehož půjde šest procent na tarifní složku. Nepedagogičtí pracovníci by si měli polepšit o pět procent, z toho čtyři procenta by měla jít do pevné složky.

Valachová chce vyšší platy i v roce 2017

Vyšší platy pro učitele podporuje i opozice. „Věřil jsem, že se peníze najdou,“ reagoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš. ODS by ale podle svého ekonomického experta Jana Skopečka preferovala, aby se učitelům přidalo nikoliv plošně, ale aby měl každý ředitel možnost ohodnotit jednotlivé kantory podle toho, jak jsou dobří.

Průměrný plat učitelů byl loni 26 987 korun, nepedagogové si průměrně vydělali 15 188 korun měsíčně. Valachová už dříve uvedla, že učitelé jsou kvůli nízkým platům stále méně motivovaní děti vzdělávat. Bude se proto snažit, aby jim platy rostly i na začátku roku 2017.