Učitelé dostanou přidáno osm procent, ostatní státní zaměstnanci pět

Vláda se shodla na navýšení peněz na platy učitelů o osm procent, platové tarify by měly stoupnout o šest procent. Uvedl to na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Peníze na platy dalších státních zaměstnanců se podle Sobotky zvýší o pět procent, přičemž v tarifech se zvýšení projeví o čtyři procenta. Školské odbory vnímají navýšení platů pozitivně.

„Když roste ekonomika, musí se to projevit i v životní úrovni lidí a kvalitě veřejných služeb. Nejvíce dostanou učitelé, školství je prioritou vlády. Jde o nejvyšší nárůst platů zaměstnanců veřejného sektoru za několik posledních let,“ sdělil premiér Sobotka.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) minulý týden uvedla, že v novém návrhu státního rozpočtu, který ministerstvo financí předložilo na jednání koaliční rady, je pro školství ve srovnání s původním návrhem sedm miliard korun navíc. 

Na středečním jednání ale chtěla Valachová předložit i návrh na desetiprocentní navýšení, které požadují školské odbory. Vedle toho také požadovala, aby se vláda vyjádřila ke strategii do dalších let. Učitelům by mohla zajistit perspektivu dalšího růstu výdělků.

„Osm procent pro učitele, pět procent pro ostatní pracovníky ve školství a k tomu zaplacení zvýšeného počtu dětí zejména v ZŠ je posun vpřed! Ve středu na vládě budu připravena hájit školy!“ uvedla minulý týden ministryně na sociální síti.

Školské odbory berou rozhodnutí pozitivně

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová bere stejně jako celé odbory pozitivně rozhodnutí vlády. Odboráři chtějí ale dále vyjednávat, aby se ještě více přiblížili požadavku na desetiprocentní růst platů všech zaměstnanců ve školství. Mimo jiné by se mohlo diskutovat o možnosti zvýšení platů ještě letos.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Školské odbory to nepovažují za definitivní rozhodnutí, vláda by měla státní rozpočet schvalovat v září. „Bereme to jako pozitivní půdu pro další vyjednávání. Ještě nekončíme. Chtěli bychom zkusit, zda by něco nebylo možné ještě v tomto roce,“ uvedla místopředsedkyně. Odbory hodnotí kladně nejen rozhodnutí o zvýšení platů ve školství. „Oceňujeme, že ministryně školství dostala také navýšené peníze na výkony,“ řekla Seidlová.  

Ministryně školství vedle peněz na platy a výdaje spojené s vyšším počtem dětí ve školách dříve uvedla, že bude žádat miliardu korun na podporu společného vzdělávání a minimálně miliardu korun pro vysoké školy. Zatím ale není jasné, jak to s podporou dopadne.