Bezlopatková turbína. Přelomový objev, na který přišel český vynálezce

Vymyslel patent, který funguje, nikdo ale neví proč. Nevystudoval techniku, přesto ho vybrali mezi tři nejlepší evropské vynálezce. Čech Miroslav Sedláček po skoro čtvrtstoletí práce sbírá úspěchy s přelomovým objevem - bezlopatkovou turbínou. Za její vývoj, na kterém pracoval společně s kolegy z katedry ekonomiky a řízení ve stavebnictví na Fakultě stavební ČVUT, byl nominován na Evropskou cenu v kategorii „Výzkum“ pro vynálezce roku 2016. Cenu uděluje Evropský patentový úřad.

Na turbíně pracuje Miroslav Sedláček 23 let.  Vymyslel, jak zařízení bude fungovat. Ovšem, proč tomu tak je, neví ani on ani nikdo jiný. „Nejsou matematicky zpracovány rovnice, které by tento jev popisovaly. To je dáno tím, že měl zatím malý prostor, aby byl zkoumán,“ míní vědec.

Odvalovací turbína má každopádně potenciál posunout systém získávání energie z vody o značný kus dopředu. Může totiž generovat, na rozdíl od vodních elektráren, energii z pomalu tekoucích toků, potoků nebo z mořského přílivu a odlivu, což představuje revoluční alternativu. 

Objev odvalovací turbíny ocenil Evropský patentový úřad (zdroj: ČT24)

Bezlopatková turbína má i Evropský patent. Takových tuzemští vědci loni podali sotva dvě stě - z více než pěti a půl tisíce patentů přihlášených v Česku. „Nedostatečně zatím dáváme důraz na to, abychom chránili své inovace, svá technická řešení, abychom reálně mohli získat finanční prostředky za to, na co jsme přišli,“ tvrdí Josef Kratochvíl, předseda Úřadu průmyslového vlastnictví.

Turbína docenta Sedláčka by se do konce roku měla začít vyrábět sériově. Po letech výzkumu za ni vědec také poprvé dostane peníze.