Lékaři varovali před zakázkou. Museli pak implantovat i horší kardiostimulátor, než by chtěli

Reportéři ČT: Ostravští lékaři marně varovali před nevýhodnými nákupy (zdroj: ČT24)

Martin Dědic čelí obžalobě, že v Ostravě manipuloval veřejné zakázky městské nemocnice a dopravního podniku. Údajně tak získal nejméně třicet milionů korun na úplatcích. Spolu s dalšími sedmi byznysmeny kvůli tomu míří před soud. Ukazuje se přitom, že podezřelý průběh jedné ze zakázek v městské nemocnici už od počátku kritizovali sami lékaři. Upozorňovali, že dodávaný materiál jim komplikuje léčbu pacientů a že jsou nákupy předražené. Případem se zabývali Reportéři ČT.

Letos na konci května podal státní zástupce obžalobu na Martina Dědice, dalších sedm podnikatelů a manažerů a čtyři firmy. „Jeden z obžalovaných měl prostřednictvím svých úzkých vazeb s některými představiteli Statutárního města Ostravy, případně Moravskoslezského kraje získat vliv na činnost Dopravního podniku Ostrava a Městské nemocnice Ostrava a prostřednictvím tohoto vlivu měl zajistit některým uchazečům o veřejné zakázky zvýhodnění,“ uvedl Vít Koupil z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Vedoucího lékaře arytmologa z ostravské městské nemocnice Marcela Heczka vyšetřování vůbec nepřekvapilo. „Naopak, překvapilo by mě, kdyby se nedělo vůbec nic,“ uvedl lékař.

Podezření hned na začátku zakázky

Jako arytmolog je specialistou na zavádění kardiostimulátorů i některé další metody, takže zachraňuje život lidem, kterým srdce už vypovídá službu. I jeho oboru se týkala neobvykle velká veřejná zakázka na nákup celého balíku speciálního materiálu. Šlo o kardiostimulátory, katetry a další prostředky. Nemocnice zakázku v předpokládané hodnotě 182 milionů vypsala na jaře 2012.

Tehdy Heczka zarazilo, že ho kvůli zadávací dokumentaci zakázky neoslovili. Na oddělení kardiologie má totiž právě kardiostimulátory na starost. „Byli jsme v podstatě postaveni před hotovou věc, nebyli jsme schopni do toho jakkoli zasahovat,“ poznamenal.

Bývalý ekonomický náměstek v nemocnici Petr Šmíd ale upozorňuje, že Heczka nebyl jediným lékařem na kardiologii. „Nepamatuju si to zcela přesně, ale vím, že v komisích byli lékaři z kardiologie a podstatná je samozřejmě komise,“ podotknul.

Že to přece jenom je neobvyklé, si myslí předseda České kardiologické společnosti Miloš Táborský. „V případě arytmologie to má mít arytmolog, ne lékař jiného oboru. Někdo z kardiologie nemůže znát detaily a specifika věcí, se kterými každodenně prostě nepracuje,“ upozornil.

Problém s cenou, množstvím i strukturou výrobků

Zakázku na různé dodávky speciálních materiálů nakonec vyhrála mezi třemi zájemci distribuční firma Martek Medical, a to s nabídnutou cenou asi sto milionů korun s DPH. Měla tak zajištěn tříletý odbyt.

Jenže právě u kardiostimulátorů si lékaři stěžovali vedení nemocnice, jednak na sjednané ceny a jednak na množství i strukturu výrobků. „Musím mít možnost si vybrat to, co aktuálně potřebuju. Já jsem ten materiál tady neměl a chtěl jsem,“ přiblížil Heczko s tím, že jedním z argumentů, s kterým se setkal, bylo, že „není třeba jezdit v mercedesech, stačí jezdit v oktávkách“.

Podle ekonomického náměstka Šmída však lékaři měli možnost si v konkrétní skupině vybrat z typů kardiostimulátorů podle cen. „Že se rozhodli operovat třeba tím nejdražším typem, za to já nemůžu,“ dodal. Šéf kardiologické společnosti ale namítá, že typ kardiostimulátoru je přesně určený doporučenými postupy kardiologickou společností v Česku i Evropě. Heczko tak musel implantovat i průměrný přístroj pacientovi, který by si zasloužil něco lepšího.

Ještě v roce 2012 nemocnice kupovala kardiostimulátory přímo od výrobců, například jeden z těch velmi kvalitních vyšel na zhruba 60 tisíc korun. O rok později, kdy nakupovala od distributorské firmy Martek Medical, se jeho cena vyšplhala na téměř 160 tisíc. Byl to přitom totožný stimulátor od téhož výrobce. Ve srovnání s předchozími lety dráž přišla nemocnici podle lékařů i řada dalších výrobků. Zprostředkovatelská firma Martek Medical, která patří do holdingu Agel a nyní nese název Perfect Distribution, nicméně nic komentovat nechce.

Ceny se nakonec kompenzovaly, pojišťovna na tom ale neušetřila

„Já jsem si dělal statistiku. Chtěl jsem vědět, jak bychom na tom byli, kdybychom používali předchozí materiál, za předchozí ceny. Leden 2013 je výš o dvě stě tisíc, únor je prakticky čtyři sta tisíc, březen 110 tisíc, v dubnu je to vlastně o půl milionu navíc,“ přiblížil Heczko s tím, že mohli ušetřit minimálně 4,5 milionu korun. „Ceny, za něž se nakupovaly kardiostimulátory v městské nemocnici, byly výrazně vyšší než ceny v té době obvyklé,“ potvrzuje i předseda České kardiologické společnosti.

Navíc jsou lékaři jako Heczko limitováni určitým objemem peněz, který mohou například ročně utratit. „Pokud budete dělat s materiálem, který je zjevně dražší, tak ten objem využijete dřív. My jsme opakovaně na to upozorňovali, že je to opravdu nevýhodné,“ dodal lékař.

Ovlivnit zadání takové zakázky by mělo být velmi obtížné, neboť by tomu správně měl bránit zákon o veřejných zakázkách i pravidla hospodaření veřejných nemocnic.
Ondřej Dostál
právník

Nakonec vyjednávali s manažerem firmy Martek Medical. S ním se podařilo dojednat kompenzace nebo snížení cen. Jenomže původní ceny proplatily zdravotní pojišťovny. Pokud si nemocnice dodatečně u distributora vymohla kompenzace, někdy i více než padesát procent ceny, tyto peníze zůstaly nemocnici.

„Zatímco zdravotní pojišťovna zaplatí původní vysokou cenu, nemocnice nakoupí zdravotnický prostředek pouze za tu cenu po bonusu a bonus si nechá. Toto by v zahraničí, například ve Spojených státech, byl federální trestný čin. U nás se však, bohužel, jedná o běžnou záležitost,“ okomentoval právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

Manažer Marteku odmítá porušení zákona

V souvislosti s manipulováním veřejných zakázek je mezi obžalovanými také bývalý předseda představenstva Martek Medical. Je si ale jistý, že zákon neporušili. „Na tisíc procent. Máme svědomí čisté, nic jsme neudělali,“ prohlásil.

Podle žalobce se však měl spolu s dalším manažerem Marteku domluvit s Martinem Dědicem na tom, že jim díky svému vlivu v městské nemocnici Ostrava tuto zakázku zajistí. Dědicově firmě Business Advisor odeslala společnost Martek Medical postupně více než sedm milionů korun, údajně za kontrolní činnost.

„Více než dva roky bylo proti nám vedeno vyšetřování, aniž by byl opatřen jediný přímý důkaz… Z naší strany nemohlo jít ani o přímé, ani o nepřímé úplatkářství,“ uvedli obžalovaní v prohlášení.

Roman Gavanda tak odmítá i více než dvanáct set zjištěných telefonních kontaktů s Martinem Dědicem. Podle něho jich byla ani ne polovina. Dědic se zase hájí tím, že peníze, které dostával, byly za poradenskou, konzultační a kontrolní činnost.

Obžaloba se opírá o policejní odposlechy, zajištěné listiny, analýzy informací i výpovědi svědků.