Kouzlo stíhaného lobbisty Dědice? Schopný, vlivný a velmi iniciativní

Ostrava – Po šéfovi městské nemocnice Tomáši Nyklovi mají zastupitelé na doporučení radních příští týden zbavit funkce šéfa Dopravního podniku Ostrava Romana Kadlučku. Policie zachytila během tří měsíců na přelomu let 2012 a 2013 přes čtyři sta telefonátů nebo sms zpráv mezi tímto manažerem a stíhaným lobbistou Martinem Dědicem. Dědice podezřívá z ovlivňování městských zakázek prostřednictvím tamních politiků a úplatků od zvýhodněných firem ve výši třiceti milionů korun. Ve vztahu k dopravnímu podniku ho viní mimo jiné z ovlivnění zakázky na nákup tramvají. Česká televize získala podrobné vyjádření Romana Kadlučky k jeho vztahům s Dědicem.

Snažil se všude vetřít, tvrdí odvolaný ředitel

Kadlučka odmítá, že by se nechal Dědicem manipulovat. Tvrdí také, že vyšetřovaná zakázka byla sjednaná dříve, než na manažerský post přišel. Zároveň poodhaluje kouzlo, nebo spíše taktiku Martina Dědice, která mu otevírala různé dveře. „Pan Dědic mi byl prezentován jako schopný a vlivný byznysmenem, který má blízko k řadě důležitých osobností. Skutečně se projevoval jako činorodá osobnost s řadou užitečných informací o obchodních příležitostech. V těch byl velmi ambiciózní,“ vysvětluje Kadlučka v otevřeném dopise zastupitelům, proč se s Dědicem bavil. Tvrdí, že lobbista byl někdy tak iniciativní, až mu to bylo nepříjemné. To potvrdil i už odvolaný ředitel městské nemocnice Tomáš Nykel. „Ten člověk se snažil vetřít do přízně kdekoho,“ řekl České televizi Nykel.

Kadlučka popisuje, že první kontakt učinil Dědic. „Kontaktoval mne s nabídkou spolupráce, a to zejména co do možností čerpání peněz z evropských fondů. Nabízel poskytování znaleckých služeb a oceňování majetku. Jako obchodník usiloval o zprostředkování zakázky na rekonstrukce tramvají pro srbský Bělehrad, které měla dělat naše dceřiná společnost Ekova elektric,“ uvedl Kadlučka. Doplnil, že Dědic mu také nabídl a zprostředkoval setkání s americkými odborníky na technologie indukčního dobíjení elektrobusů. „Nikdy jsme s ním ale žádnou obchodní smlouvu neuzavřeli, ani na nákup a rekonstrukce dopravních prostředků,“ prohlásil.

Lobbista Martin Dědic
Zdroj: ČT24

Beze mne to nepůjde, říká Kadlučka

Zastupitelé budou o jeho odvolání hlasovat ve středu. Kadlučka je chce přesvědčit také tvrzením, že je v zájmu dopravního podniku, aby na svém postu zůstal, a to kvůli dokončení modernizace městské hromadné dopravy za téměř dvě miliardy korun. „V případě mého odvolání by mohla nastat destabilizace dopravního podniku, projekty by se totiž mohly zastavit,“ tvrdí Kadlučka. Primátor Ostravy Petr Kajnar to považuje za velmi nepravděpodobné. „Myslím si, že město má dostatečně rozsáhlý aparát na to, aby tyto investice zvládlo,“ řekl.

Kadlučka také zpochybňuje četnost telefonních kontaktů, kterých mělo být za tři měsíce 427. „Takový počet považuji za nereálný,“ uvedl Kadlučka, který zdůrazňuje, že si s Dědicem na rozdíl od jiných netykal a nechodil s ním na společenské akce. Podle bývalého ředitele nemocnice, který už přišel kvůli častým kontaktům s Dědicem o funkci, ale množství záznamů odpovídá Dědicovým „vtíravým“ způsobům.

Tomáš Nykel
Zdroj: ČT24

Nykel po svém odvolání poznamenal, že není obviněný, ale svědek a že dělal jen to, co po něm chtěla šéfová. Zároveň opakoval, že s Dědicem nejednal o obchodních záležitostech. Zakázky, které policie prošetřuje, se týkají rekonstrukce nemocnice a nákupu zdravotnického materiálu. Nykel narážel na náměstkyni primátora Simonou Piperkovou z ČSSD, která má pod sebou vedle kultury také zdravotnictví a městskou nemocnici. Ač tvrdila, že se s Martinem Dědicem téměř nestýkala, za necelý rok policie napočítala téměř patnáct set kontaktů s lobbistou.

S pěti tisíci kontakty za rok a půl měl k obviněnému ještě blíž hejtman a šéf moravskoslezské ČSSD Miroslav Novák. Podle neoficiálních informací v Dědicově firmě údajně pracovala také jeho manželka Martina a krátce i jeden z nejvlivnějších sociálních demokratů z regionu a šéf ostravské buňky Adam Rykala. Odposlechy ukazují, že Dědic měl co řešit také s dalším sociálním demokratem - europoslancem Vojtěchem Mynářem i s městským radním, starostou a kandidátem na primátora Lumírem Palyzou. „Na konzultacích s lidmi z byznysu nevidím nic divného,“ řekl Palyza s pěti sty čárkami od policistů, kteří vyhodnocovali Dědicovo telefonování.

Odvolaní ostravští manažeři se hájí (zdroj: ČT24)