Přes sto tisíc Romů žije na okraji společnosti. Na Ústecku až dva ze tří

Polovina romských obyvatel České republiky žije v sociálním vyloučení. Nejhorší je situace v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde jde dokonce o dvě třetiny Romů. Uvádí to vládní zpráva o stavu romské menšiny za loňský rok. Poukazuje také na diskriminaci Romů, jež dopadá i na ty, kteří jsou řádně integrováni do společnosti.

„Zhruba polovinu Romů v Česku představují Romové, kteří jsou integrovaní do společnosti. Druhou polovinu pak představují Romové, kteří jsou sociálně vyloučeni nebo jsou sociálním vyloučením ohroženi. Ti jsou marginalizováni a vytěsňováni na okraj společnosti,“ uvádí zpráva, kterou se po svátcích budou zabývat ministři.

Vládní zpráva také upozorňuje, že Romové čelí „předsudkům, nesnášenlivosti a diskriminaci“. Nepociťují ji přitom pouze obyvatelé ghett, ale i lidé, kteří vystudovali, jsou úspěšní v zaměstnání, jejich příjmy jsou dostatečné a nemají dluhy.

Sociálně vyloučení Romové podle dokumentu často žijí v ubytovnách na periferiích měst a obcí. Podle analýzy se počet chudinských domů, ulic a čtvrtí mezi lety 2006 až 2014 zdvojnásobil, nyní jde o 600 lokalit, kde žije asi 115 tisíc lidí. Přístup k běžnému bydlení je přitom pro polovinu romských obyvatel omezený, neboť lidé bývají zadlužení a žijí z dávek.

Nejhorší podmínky panují v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, kde se s vyloučením potýkají asi dvě třetiny romských obyvatel. V Ústeckém kraji přitom tvoří sedm procent obyvatel a v Moravskoslezském kraji tři procenta. Nejlepší je naopak situace v Praze, kde se do vyloučení dostalo 17 procent Romů, ve Zlínském a Pardubickém kraji asi třetina romských obyvatel, v ostatních regionech pak polovina.  V celém Česku žije podle odhadů koordinátorů 226 300 Romů, tvoří tedy dvě procenta obyvatel.

Autoři zprávy neměli k dispozici údaje, kolik českých Romů je bez práce. Úřady totiž zvláštní statistiky o Romech nevedou. Z celkové ekonomické kondice Česka však vládní dokument usuzuje, že se loni mohla zvýšit i zaměstnanost romské menšiny.

Státní rozpočet vydal loni na integraci Romů 66,95 milionu korun. Dostali je například romští koordinátoři. I když částka byla nejvyšší za poslední tři roky, sumě z předchozích let se nevyrovnala. V roce 2010 se na romskou integraci vydalo 86,71 milionu, další rok zhruba o 1,7 milionu méně a v roce 2012 kolem 76,47 milionu. V roce 2013 obnos spadl na 63,07 milionu.