Vyšetřovací komisi k reorganizaci policie povede exministr Blažek

Sněmovní vyšetřovací komisi, která se má věnovat kontroverzemi kolem ohlášené přestavby elitních policejních útvarů, povede někdejší ministr spravedlnosti a poslanec za ODS Pavel Blažek. V tajné volbě porazil komunistu Zdeňka Ondráčka.

O předsednické křeslo chtěl původně usilovat i Martin Lank z Úsvitu, svou kandidaturu ale nakonec stáhl, aby usnadnil volbu. Sněmovna přesto musela volit předsedu opakovaně, v prvním pokusu nedostal ani Blažek, ani Ondráček dostatečnou podporu, napodruhé exministra podpořilo 89 ze 163 hlasujících poslanců.

„Během následujících měsíců bychom měli zjistit, z jakého důvodu došlo ke sporům uvnitř policie a zda měli státní zástupci oprávněný důvod do reorganizace policie zasahovat a jestli byla forma, kterou tak učinili, v mezích zákona,“ prohlásil Blažek po zvolení. „Je potřeba omezit emoce a na základě faktů dojít k závěrům, ze kterých můžeme vyvodit výsledky a sjednat nápravu.“

Výsledky do října

Vyšetřovací komisi zřídila sněmovna v úterý – poté, co sněmovní výbor pro bezpečnost odmítl vstoupit do sporu o kontroverzní policejní reorganizaci a nedal prostor ani odcházejícímu řediteli protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertu Šlachtovi, ani olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi.

ÚOOZ tvrdí, že je policejní prezident a spolustrůjce přestavby Tomáš Tuhý podezřelý z brutálního úniku informací. Olomoučtí žalobci pro změnu šetřili, zda za reorganizací, která pod střechu nové národní centrály spojuje ÚOOZ a protikorupční policii, nestojí jen snaha Šlachtu vyšachovat. ČSSD, stejně jako policejní prezident Tomáš Tuhý tvrdí, že změny zlepší práci policie. Oběma podezřením se má nyní vyšetřovací komise věnovat.

Každá sněmovní strana v ní má v komisi jednoho zástupce. Vedle Blažka, Ondráčka a Lanka v ní jsou Richard Dolejš (ČSSD), Bohuslav Chalupa (ANO), Daniel Korte (TOP 09) a Jan Bartošek (KDU-ČSL). Výsledky má komise dát plénu do konce října.