Mačetový útok: Čtyři lidé čelí obžalobě za pokus o vraždu

Nový Bor (Českolipsko) - Státní zastupitelství obžalovalo za loňský mačetový útok v Novém Boru pět lidí. Čtyři jsou podezřelí z pokusu o vraždu, pátý z pokusu ublížení na zdraví. Jeden z obžalovaných je podle náměstkyně krajského státního zástupce Lenky Bradáčové stíhán jako uprchlý. K útoku došlo loni 7. srpna v novoborském baru s názvem Pivní pomoc. Zraněni tehdy byli tři lidé. Čtveřici obžalovaných hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest, pátému pět až 12 let.

Rozhodnutí krajského státního zastupitelství se nelíbí advokátce Kláře Samkové, která jako obhájkyně všech pěti obviněných byla nepravomocně vyloučena z případu. „Krajské státní zastupitelství podává obžalobu, ačkoliv nejsem pravomocně vyloučena ze sporu,“ uvedla s tím, že tím zastupitelství porušuje procesní předpisy. 

Podle Bradáčové ale vše probíhá v souladu se zákonem. „Nemůžeme dopustit průtahy v řízení u vazebně stíhaných a čekat, až soud o stížnosti rozhodne,“ řekla. Na rozhodnutí soudu podle ní čekají už čtyři měsíce a k Samkové stále přistupují jako k obhájci obžalovaných. Zahájení soudního líčení s Romy by se mohlo oddálit jen v případě, že soud nevyhoví stížnosti Samkové proti jejímu vyloučení z případu. Obžalovaní by si pak museli vybrat jiné obhájce a některé procesní úkony by se musely opakovat.

Incidentu loni předcházel konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění. Útok zachytila i kamera.

Napadení tehdy ve městě výrazně zvýšilo napětí. Místní lidé na něj zareagovali pokojnou demonstrací, na které odsoudili násilí. Do Nového Boru ale přivedl i příznivce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která ve městě uspořádala pochod a shromáždění. Na bezpečnost v ulicích také několik měsíců museli dohlížet policisté z pořádkové jednotky. Podle starosty Jaromíra Dvořáka (TOP 09) je nyní situace ve městě stabilizovaná. Kvůli podání obžaloby na pětici Romů ale budou preventivně posílené policejní hlídky ve městě. „Celkově však u nás kriminalita poklesla. Mírně se sice zvýšila násilná trestná činnost, to ale nemá souvislost se vztahy majority a minority,“ dodal.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)