Čechy v Británii brexit překvapil. Teď se ptají, co bude dál

Čechy v Británii brexit překvapil. Teď se ptají, co bude dál (zdroj: ČT24)

Scénář britského odchodu zajímá i několik desítek tisíc Čechů, kteří ve Spojeném království dlouhodobě pracují. Nevědí totiž, za jakých podmínek tam budou smět zůstat. V Británii legálně pracuje zhruba 37 000 Čechů. České ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že je čekají omezení. Takzvaní gastarbaitři z východu byli silnou kartou v kampani, i proto Češi v Británii situaci velmi bedlivě sledují.

V Británii loni podle kvalifikovaných odhadů pracovalo kolem 37 000 Čechů a Češek. Nejčastěji našli místo ve službách a pohostinství. Podle ministerstva práce se dá předpokládat, že Británie omezí Čechům volný přístup na svůj trh práce. Také Britové by pak v ČR museli získat k práci nejdřív povolení. „Bude věcí Británie, jak podmínky zaměstnávání nastaví. Dá se předpokládat, že čeští občané by nadále neměli volný přístup na tamní trh práce. Pokud jde o občany Británie pracující v ČR, pak by po odchodu Británie z EU neměli volný přístup na náš trh práce, museli by získat povolení k zaměstnání, nebo zaměstnaneckou kartu,“ uvedl mluvčí ministerstva práce Petr Habáň.

Třeba fotbalový brankář Petr Čech se na sociálních sítích připojil mezi ty, kteří upozornili na ranní debatu Nigela Farage v televizi ITV, kde v podstatě přiznal, že část jeho kampaně byla postavená na nepravdivých údajích. Ale zatímco reprezentační brankář se o svoji budoucnost na Ostrovech zatím obávat nemusí, jiní čeští občané takovou jistotu rozhodně nemají.

Výsledek referenda šokoval i policistu Petra Toráka, který loni dostal Řád britského impéria. Už od rána mu s prosbou o radu volají známí, kteří stejně jako on žijí ve východní Anglii. „Bojí se vycestovat zpátky domů do Čech nebo na dovolenou a bojí se, že se už nebudou moci vrátit zpátky do Británie,“ popsal.

Petr Torák
Zdroj: ČT24

Také lékař Jakub Kazda mluví o překvapení. Šok ale podle něj zažívají i lidé z jeho okolí, kteří hlasovali pro vystoupení. „Najednou vlastně zjistili, že spoustu věcí o vystoupení nevěděli. Že Skotsko se může odtrhnout, že to zkomplikuje třeba cestování na dovolené,“ popsal lékař žijící v Liverpoolu.

Britové jsou třetí cizinci, za něž se Češky vdávají nejčastěji

Britští muži jsou v pořadí třetími cizinci, za které se Češky nejvíce vdávají. Častěji si berou jen Slováky a Němce. Loni se za Brita v Česku provdalo 260 českých žen. Od roku 2010 občanovi Spojeného království řeklo své „ano“ zhruba 1400 Češek. V České republice se za tu dobu oženilo kolem 1450 Britů. Pět desítek z nich si vzalo svou krajanku či jinou cizinku. „V roce 2015 Český statistický úřad zaznamenal 3016 sňatků Češek s cizincem, z toho 260 bylo mužů státního občanství Velké Británie. Častěji si Češky berou jen Slováky a Němce,“ uvedla mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Podle demografické ročenky se britským otcům předloni v Česku narodilo 245 dětí - 127 synů a 118 dcer. Celkem 177 potomků přišlo na svět v manželství, zbytek v nesezdaném svazku. Prvorozených bylo 133 dětí, druhorozených 90 a 22 pak třetích či dalších potomků v pořadí.

Zatímco britští muži jsou u českých žen populární, Češi se s Britkami příliš často nežení. Nejčastěji stojí o Slovenky, Ukrajinky a Rusky. V roce 2014 se v Česku vdávalo 12 britských nevěst. Deset z nich si bralo Čecha. V roce 2010 mělo v Česku svatbu s českým mužem osm Britek, stejně jako v roce 2005.

Brexit se dotkne i těch, kdo do Británie jen cestují

Otázky, co bude dál ve vzájemných vztazích Česka a Británie, si zase klade řada Čechů. Třeba co to bude znamenat pro cestovní ruch. Dopravci teď počítají s tím, že s levnější librou bude cestovatelů přibývat. „Rovněž tím, že se Británie stane takzvanou třetí zemí, tak zájezdy by se měly zlevnit o určitou část DPH,“ upozornila mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. Podle Českého telekomunikačního úřadu by se ale Češi měli připravit na to, že jim brexit v budoucnu může prodražit mobilní volání.