Tejc navrhuje změnu u exekucí: U sepisování majetku by měl vždy být majitel

Události: Další novinky u exekucí (zdroj: ČT24)

Při sepisování majetku určeného k exekuci by měl být vždy přítomný majitel domu nebo bytu. Navrhuje to šéf sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD), podle kterého by se tím předešlo situacím, kdy exekutor zabaví jiný než dlužníkův majetek. Ministerstvo spravedlnosti ale plán označuje za zbytečný.

Pokud má exekutor ověřeno, že se v prostorách nachází dlužníkův majetek, a nedokáže se spojit s majitelem nemovitosti, může do ní nyní vstoupit i sám - za pomoci zámečníka. Tím ale podle Tejce mohou být vážně poškozena práva třetích osob: „Někdo jim vstoupí do obydlí, prohlíží osobní věcí. Mohou být zabaveny i věci, které patří třetí osobě.“

Podle poslancova návrhu by měl proto exekutor do domu či bytu vstupovat pouze za přítomnosti lidí, kteří tam mají svoje věci, případně by musel mít povolení soudu. Exekutorská komora je k nápadu zdrženlivá, podle ministerstva spravedlnosti je současná úprava dostatečná.

Podle mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové je totiž nyní možné zpeněžit pouze majetek dlužníka. „V případě, že přesto dojde k zabavení majetku někoho jiného, tak je celá řada prostředků, jak majetek vyjmout,“ dodala.

„Je nutné najít efektivní řešení, aby to nebylo na úkor účinnosti exekuce,“ reagoval mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček. Naposledy se pravidla měnila před několika měsíci. Nově se například z exekucí musí pořizovat záznam a upravil se také seznam nezabavitelných věcí.