Bývalý premiér Pithart odmítl nominaci na řád od Zemana

Bývalý český premiér a někdejší předseda Senátu, historik, filozof a disident z doby před rokem 1989 Petr Pithart odmítl nominaci na nejvyšší státní vyznamenání udělované prezidentem Milošem Zemanem. Petr Pithart to pro Českou televizi potvrdil, ale důvod komentovat nechtěl. Na seznam kandidátů připravovaný pro prezidenta navrhli Petra Pitharta senátoři.

Petr Pithart je z významných osobností druhý, kdo se vzdal možnosti získat letos státní vyznamenání z rukou prezidenta Zemana. Začátkem června požádal o vyškrtnutí ze seznamu připraveného sněmovnou také světově uznávaný astrofyzik a aktivní popularizátor vědy Jiří Grygar. Ani on neuvedl proč. Grygar už před několika lety podobné ocenění odmítl.

Přestože Petr Pithart své rozhodnutí zatím nekomentoval, svůj postoj ke způsobu, jakým se Miloš Zeman zhostil prezidentské funkce, dal v uplynulých dnech několikrát veřejně najevo. Například tím, že podepsal takzvanou Kroměřížskou výzvu, která si dala za úkol najít do příští prezidentské volby v roce 2018 vhodného kandidáta.

Pithart nechce za prezidenta „samolibého narcise“

„Podívejte se, jakou máme kliku na prezidenty sousedních zemí. Joachim Gauck, ještě úřadující Heinz Fischer a Andrej Kiska,“ odpověděl v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV na dotaz, jak by měl vypadat ideální prezident. Poukázal tak na prezidenty Německa, Rakouska a Slovenska.

„Ty všechny bych bral. Ti splňují mé představy o tom, jak by měl vypadat náš prezident. Byli zvoleni v přímých volbách, takže je tady možnost, že se nám to podruhé povede lépe,“ uvedl Petr Pithart v citovaném rozhovoru a dodal, že by mu stačilo, kdyby prezidentem nebyl „samolibý narcis“.

Současný předseda Senátu Milan Štěch České televizi sdělil, že ho rozhodnutí Petra Pitharta odmítnout nominaci na vyznamenání osobně mrzí. „Formálně bude Senát jednotlivé návrhy teprve projednávat a jeho rozhodnutí samozřejmě zohledníme,“ řekl Štěch.