Sobotka: Jihočeský návrh zdanit náhrady církvím není poctivý vůči voličům

Návrh Jihočeského kraje, který v rámci církevních restitucí usiluje o zdanění finančních náhrad, je prvoplánový a k voličům se nechová poctivě. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého je velká pravděpodobnost, že by zdanění církevních peněz zamítl Ústavní soud.

Návrh na zdanění peněz, které jsou náhradou za majetek nevydaný v restitucích, i každoročního příspěvku předložil jihočeským zastupitelům hejtman Jiří Zimola z ČSSD, jež na jihu vládne v koalici s KSČM. Zastupitelé návrh schválili a nyní by se jím mohla zabývat Poslanecká sněmovna.

Předseda vlády a Zimolův stranický kolega Bohuslav Sobotka ale podporu podobné úpravě odmítl. „Návrh Jihočeského kraje mě překvapil, protože jsem o něm nebyl od Jiřího Zimoly informován. Je to prvoplánová snaha sbírat body, navíc návrhem, který není vůči voličům úplně poctivý. Návrh se tváří jako řešení, ale je vysoká míra pravděpodobnosti, že by neobstál v okamžiku, kdy by se ocitl před Ústavním soudem,“ konstatoval. „Do značné míry může být vnímán jako obcházení dohody, která byla mezi státem a církvemi uzavřena za Nečasovy vlády.“

Zimola sdělil, že rozumí takovým slovům Sobotky coby předsedy vlády, ale dodal, že Sobotka je i předsedou ČSSD, která měla revizi církevních restitucí ve svém programu. „Mrzí mě, když mě vlastní předseda obviňuje z předvolební rétoriky, místo aby mě pochválil za dodržování stranických slibů,“ uvedl v SMS. Pokud panuje obava ze zamítnutí návrhu Ústavním soudem, podle Zimoly nezbývá, než to zkusit a zákon nechat tímto soudem posoudit.

Populární podnět bez podpory předsedy

Myšlenka zdanění náhrad je přitom v ČSSD značně populární. Kromě jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly ji podporují i další sociálnědemokratické hlavy krajů. Asociace krajů se dohodla, že bude v létě o možném zdanění náhrad jednat s vládou.

V posledních týdnech podpořili zdanění i předseda Senátu Milan Štěch a někteří poslanci ČSSD. „Budu doporučovat našemu klubu, abychom hlasovali pro. Vyčerpali jsme všechny možnosti, které jsme měli, abychom zvrátili průběh církevních restitucí,“ uvedl Jeroným Tejc. Zimolova podnětu se navíc zastal i prezident republiky Miloš Zeman.

Negativně se k němu naopak staví koaliční lidovci, kteří ho označují za populismus a upozorňují na koaliční dohodu. Podle ní má k jakékoliv změně v restitucích dojít jen tehdy, když s tím budou souhlasit i církve. A stejnou pozici drží i předseda vlády Sobotka. „S církevními restitucemi nesouhlasíme, ale respektujeme koaliční rámec a musíme respektovat také elementární principy právního státu,“ prohlásil.

Bělobrádek: Oživování mrtvoly

Zatímco krajský návrh do sněmovny zatím nedoputoval, leží už v ní podobná předloha opoziční KSČM. Kabinet se na stanovisku k ní neshodl. Předseda KSČM Vojtěch Filip v dnešní Partii televize Prima uvedl, že státní peníze církvím jsou darem a každý dar se daní. Restituce jsou podle něho navíc předražené.

„Myslím, že je to oživování mrtvoly,“ reagoval v Partii k návrhu vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Náhrada za nevydaný majetek by podle něho měla být vyšší, než jakou stát s církvemi za minulé vlády Petra Nečase (ODS) dohodl. Jde o 59 miliard korun, které stát vyplácí postupně každý rok a k nimž se připočítává inflace. Bělobrádek doufá, že předlohy ohledně zdanění náhrad schváleny nebudou. Když se dohody a sliby porušují, ohrožuje to koalici, poznamenal.

Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Premiér odmítl prezidentský návrh hasičů na hranicích

V rozhovoru s Václavem Moravcem předseda vlády odmítl i další nápad z jižních Čech, tentokrát ten týkající se ostrahy hranic. Prezident Miloš Zeman při své nedávné návštěvě pohraničí navrhl, aby hranice v případě eskalace migrační krize vedle policistů a armády střežili i hasiči, protože mají vodní děla.

Bohuslav Sobotka tuto myšlenku nyní označil za improvizaci vzdálenou od reality. „Pokud by došlo k nějakým incidentům, od toho je tady policie, zejména cizinecká policie, je tady od toho armáda,“ řekl. „Politici by měli, pokud jde o migrační krize, navrhovat a prosazovat realistická řešení.“