Prezident: Připravuje se nasazení hasičů pro ochranu hranic

Kdyby bylo nutné začít chránit před případným náporem migrantů zelenou hranici, měli by se k její ochraně připravit i členové aktivních záloh a také hasiči. Při debatě s občany Českých Velenic to řekl prezident Miloš Zeman, ačkoli současně dal najevo, že věří, že po lesních a polních cestách pašeráci migranty do Česka přivádět nebudou. Prezident na závěr své návštěvy jižních Čech také kritizoval údajnou nenasytnost církví kvůli sporům o krajský majetek. Dodal, že se proto sejde s kardinálem Dukou.

O zapojení jednotek dobrovolných hasičů do ochrany státních hranic hovořil prezident Miloš Zeman poprvé již v lednu. Myšlenku tehdy připsal jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD). Nyní uvedl, že případné nasazení hasičů po boku policistů a armády „se připravuje“.

Nasazení hasičů však prezident zmínil až v poslední řadě. Policistům by před případným náporem na zelenou hranici měli pomoci především vojáci, kteří ostatně již v minulosti  spolupráci nacvičovali. Miloš Zeman přitom vyzdvihl význam aktivních záloh. „Jsou lidé, kteří ukončili povinnou vojenskou službu v době, kdy byla, a mají zájem dále se podílet na činnosti armády. Byl přijat dobrý zákon o aktivních zálohách, který postupně zvýší jejich počet,“ podotkl.

Současně však Českovelenickým řekl, že po rozhovorech s policisty, kteří pomáhali s hlídáním hranic v jiných zemích, doufá, že nebude potřeba posily nasadit. „Zkušenost je taková, že migranti většinou nepoužívají lesní nebo polní pěšinky. Jdou po silnici nebo pochodují po kolejích. Hraniční silnice a ještě méně kolejí se dokáží pohlídat,“ uvedl prezident. Složitější situace by podle něj nastala, pokud by převaděči začali používat lesní a polní cesty.

Zdanění náhrad církvím je reakce na žaloby, míní prezident

V Českých Velenicích ukončil prezident svoji návštěvu Jihočeského kraje. Na její závěr se také vyjádřil k církevním restitucím a krajskému návrhu na zdanění náhrad, které církve dostávají jako náhradu za majetek, na nějž v restitucích nemají nárok.

Tisková konference prezidenta republiky a hejtmana po návštěvě Jihočeského kraje (zdroj: ČT24)

„Doufal jsem, že přijetím restitučních zákonů – ať už si o nich myslíme cokoli, ale zákon je zákon – končí trvalý spor mezi trůnem a oltářem, a že nebudou žádné další restituční spory. (…) Nyní stojím před jiným úkolem, před zjištěním, že moje optimistická očekávání se nesplnila, a církev podala 1500 majetkových žalob, z toho 150 v Jihočeském kraji,“ podotkl Miloš Zeman. Návrh na zdanění považuje za krajskou reakci na žaloby.

O situaci chce hlava státu jednat s hlavou české katolické církve, primasem českým Dominikem Dukou. Žaloby však považuje za projev nenasytnosti. „Všimněte si, že jsem vychováván k používání mírných výrazů. Proto jsem použil nenasytnost místo výrazu nenažranost. Je to sice totéž, ale zní to zdvořileji,“ uzavřel prezident republiky.