Vojáci a policisté cvičili ochranu hranic, podle Chovance musí zrychlit

Skončilo společné cvičení armády a policie k ochraně hranic před možnou migrační vlnou. Do akce na česko-rakouském pomezí se zapojilo 500 policistů a 300 vojáků. Zkoušeli, zda jsou připravení na případné znovuzavedení kontrol na hranicích. Podle ministrů obrany a vnitra jsou výsledky testu uspokojivé, čas na nasazení sil se však musí zrychlit.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zhodnotil výsledky cvičení jako „uspokojivé", přesto se podle něj rychlost nasazení sil musí ještě zvýšit. „Stanovili jsme si cíl, že je potřeba akční čas zkrátit. Ideál pěti hodin, k němuž směřujeme, dosažen nebyl, ale s tím jsme ani nepočítali. Přijali jsme opatření, abychom se k němu dostali,“ řekl na tiskové konferenci Chovanec.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vysvětlil, že se jednalo o test, „čeho jsme schopni, jak rychle jsme toho schopni a v jaké kvalitě“. Nechtěl výsledky předběžně vyhodnocovat, ale i jeho první dojem byl prý velmi dobrý.

Na tiskové konferenci uvedl, že cvičení se chýlí ke svému konci. „Všem je hrozná zima,“ politoval policisty a vojáky v terénu. „Ale bude hůř,“ poznamenal ministr vnitra. V 18 hodin zazněl povel ukončit akci a jednotky se stáhly zpět do míst, odkud přijely. 

  • Milan Chovanec dále upozornil, že cvičení nabylo na významu v souvislosti s děním v Německu a v Rakousku v posledních dnech. V obou zemích se připravují na silnou migrační vlnu a jednou z variant je zpřísnění hraničních kontrol.
Velice bedlivě sledujeme situaci v Rakousku a ve Spolkové republice Německo. Primárně nás zajímá Rakousko. Pokud by se stalo to, že by Němci zavedli jakýsi koridor, o němž se dnes hovoří, tak to neznamená nic jiného než posílení výkonu služby na takzvané zelené hranici. To by znamenalo hermetické uzavření rakousko-německé hranice. Tím pádem by v Rakousku zbylo několik desítek tisíc migrantů, kteří by pravděpodobně hledali zoufale cestu do Spolkové republiky Německo.
Milan Chovanec

800 lidí ohlídalo česko-rakouskou hranici

Cvičení začalo v 07:00. Podle scénáře, jímž se cvičení řídilo, se změnila hlavní migrační trasa, která nově vede přes české území. Vláda proto vydala fiktivní rozhodnutí, aby byly zavedeny kontroly na státní hranici s Rakouskem.

Policisté a vojáci se na začátku rozmístili na čtyřech stanovištích poblíž hranic, kde se dozvěděli instrukce, jak se mají při zavedení kontrol chovat. Pak se teprve po skupinách přesunuli přímo na hraniční přechody. „Cvičení probíhá v souladu s plánem, naprostá většina sil a prostředků dojela na místa okolo 11:00 hodiny, ty poslední okolo poledne,“ oznámil 1. náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Cvičení se konalo po celé délce česko-rakouské hranice. V jižních Čechách kontrolovali vojáci a policisté jedenáct hraničních přechodů včetně dvou železničních. Do cvičení se zapojila i policie z jiných regionů. „Přesně jde o dvanáct krajů, které vyslaly své lidi do této akce,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. Týmy, které vždy tvořil policista a voják, kontrolovaly i přechody pro pěší.

Hlídaná je i zelená hranice mezi vinohrady

V Jihomoravském kraji příslušníci střežili devět přechodů. Redaktorka ČT Veronika Kynčlová situaci sledovala u bývalého hraničního přechodu v Poštorné: „Aktuálně je zde osm policistů, kteří zastavují každé auto mířící do Česka. Kontrolují, kdo tam sedí, a chtějí vidět obsah kufru nebo nákladního prostoru. Spolu s nimi tu jsou čtyři vojáci, kteří auta nekontrolují, ale pouze hlídají a jsou připraveni policistům pomoci.“

Smíšené hlídky vojáků a policistů kontrolovaly i mezinárodní vlaky, například na nádraží v Břeclavi. Síly soustředily i na menší silnice do Rakouska nebo na takzvanou zelenou hranici. „V polích a mezi vinohrady v okolí Jaroslavic na Znojemsku pravidelně projíždí dodávka s policisty a vojáky,“ popsala ostrahu zelené hranice redaktorka ČT Barbora Lukšová.

Policisté a vojáci kontrolovali v rámci společného cvičení i nádraží v Břeclavi
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

464 kilometrů a 20 přechodů

Česko-rakouská hranice má 464 kilometrů a je na ní dvacet hraničních přechodů. Cílem cvičení bylo mimo jiné zjistit, kolik času zabere instruktáž a jaké jsou dojezdové časy na jednotlivá stanoviště. „Chceme také vidět, jak v reálném životě můžeme technicky komunikovat, protože armáda a policie má odlišné rádiové spojení,“ dodal Tuhý.

Policie od poloviny června zvýšila kontroly na hranicích. Od té doby zadržela více než 3000 běženců, kteří přes české území procházeli nelegálně. V poslední době ale jejich počet klesá. V prvním zářijovém týdnu policie odhalila přes 500 běženců, za poslední týden jen 137.

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové cestují běženci v posledních týdnech v menších skupinách, zejména v noci a za pomoci převáděče. „Ve vlacích je jich teď málo, nyní jsou v autech a v dálkových autobusech,“ dodala.

Cvičení policie a armády
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Šedivý: 800 lidí nemusí na ochranu stačit

Kdyby Česko zasáhla migrační vlna a došlo by ke skutečnému nasazení, podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého by ale tři stovky vojáků a pět set policistů nemuselo stačit. „Pravděpodobně by muselo dojít k posílení jak policie, tak především armády,“ uvedl. Armáda má podle něj například lepší technologické možnosti k ostraze zelené hranice.