Venkov je ve zdravotní péči diskriminován, tvrdí obce a lékařská komora

Dostupnost zdravotní péče na vesnicích či v městečkách není tak dobrá jako ve velkých městech, podle České lékařské komory a Svazu měst a obcí jsou obyvatelé venkova více diskriminováni. Vyzývají vládu k řešení.

Lékařská komora se svazem měst a obcí chtějí, aby vláda urychleně přijala plán pro řešení personální a finanční krize ve zdravotnictví. Cílem je zajistit dostupnou zdravotní péči na venkově. „Situace je alarmující, v regionech chybějí praktičtí lékaři, gynekologové či zubaři,“ řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Za nepřijatelné považují to, že i když obyvatelé venkovských oblastí platí stejné daně a zdravotní pojištění a formálně mají stejná práva, zdravotní péče se pro ně stává stále hůře dostupnou. „Rušení zdravotnických zařízení snižuje kvalitu života obyvatel na venkově, a tak přispívá k jeho vylidnění,“ varovali Lukl a prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Svaz měst ještě udělá mezi členskými obcemi dotazníkové šetření, v němž zjistí konkrétní problémy. Například kde chybějí ambulance a jaké jsou čekací doby na ošetření. Výsledky poskytne lékařské komoře, ministerstvu zdravotnictví i vládě.

Kubek připomněl, že komora vyzvala vládu už před téměř čtvrt rokem, aby problémy zdravotnictví řešila. „Konalo se několik jednání, ale nic se nevyřešilo, zdravotnictví se nám dál rozpadá pod rukama,“ řekl Kubek a uvítal, že starostové se připojí k nátlaku komory na vládu.

Ministr přišel s dotačním programem

V dubnu nicméně ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vyhlásil dotační program pro podporu vzniku praxí praktického lékaře a lékaře pro děti a dorost v místech, kde je zajištění těchto služeb nedostatečné. V půli února oznámil, že lékaři v odlehlých oblastech by mohli na vybavení ordinace čerpat od ministerstva až 250 tisíc korun, stejnou částku mohou získat na plat sestry. Celkem je ministerstvo připraveno dát pět milionů korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lékařská komora se svazem měst a obcí shodně požadují zvýšení výdajů na zdravotnictví, spravedlnost v úhradách, aby za stejnou péči platily zdravotní pojišťovny všem stejně, což nyní není. Žádají zvýšení platů zdravotníků a sjednocování způsobu odměňování ve státních nemocnicích i akciových společnostech, reformu vzdělávání lékařů a sester a vrácení kompetencí komoře při kontrole personálního zajištění zdravotních služeb.