Policie musela vrátit Zevetě zabavené protitankové granáty

Zeveta Bojkovice dostala zpátky 47 tisíc protitankových granátů RPG 75, které loni v červnu z areálu holdingu odvezla policie. Odvoz granátů tehdy zdůvodnila tím, že munice byla špatně skladována. Ministerstvo vnitra ale podle generálního ředitele Zevety Radoslava Moravce rozhodnutí zrušilo. Všechny granáty už jsou zpět ve firmě. Sklady v Bojkovicích nebyly podle Moravce kromě vylepšení bezpečnostních prvků dveří nijak upraveny.

Granáty s prošlou záruční dobou patří dceřiné společnosti Pyro-Technology, která je v likvidaci. Firma je vykoupila od české armády, aby je zneškodnila, případně repasovala na funkční zbraně. Podle policie je ale společnost špatně skladovala, kritika se týkala samotných skladů i jejich střežení.

Firma ale pochybení odmítla. RPG byly podle ní skladovány v souladu se zdravým rozumem i s platnou legislativou. Policie ale vedla proti Pyro-Technology v této věci správní řízení, které je neveřejné. Firmě hrozila pokuta až jeden milion, mohla se ale odvolat k ministerstvu vnitra. Podle Moravce právě to rozhodnutí policie na konci loňského roku zrušilo.

„Firma, která osmdesát let zpracovává výbušniny a vyrábí munici, se dostala do problémů zčásti díky špatné legislativě a zčásti díky aktivitě několika vysokých důstojníků (policie). Bohužel, člověk se potom se smutkem dozvídá, že ta činnost byla nezákonná a předběžná opatření trpěla vážnými právními vadami,“ uvedl Moravec.

Zeveta Bojkovice má zpátky protitankové granáty RPG-75
Zdroj: Josef Omelka/ČTK

Odvozem munice vznikly holdingu škody. Podle Moravce možná i za desítky milionů korun. Poškodilo to i reputaci firmy. „Zpráva se objevila třeba i na ruských serverech,“ dodal Moravec.

Pyro-Technology přišla o některé zakázky a také nemohla pokračovat její likvidace. Zajištěný majetek měl podle dřívějšího vyjádření firmy účetní hodnotu asi 43,5 milionu korun. Na dotaz, zda bude společnost požadovat náhradu škody, Moravec uvedl, že o dalším postupu bude firma teprve rozhodovat.

Zbrojní výrobu od Pyro-Technology převzala Zeveta Ammunition, jejíž loňský obrat činil 56,6 milionu korun a zisk asi 4,7 milionu. Vedle výroby modernizovaných RPG 75 patří mezi její hlavní výrobky klamné cíle pro použití leteckých sil.