Posledního Libanonce zadržovaného s Fajádem už Česko vydalo do USA

Česko už vydalo Američanům Libanonce s pasem Pobřeží slonoviny Faouze Jabera, kterého USA viní z podpory terorismu a ze spiknutí. Uvedl to deník Právo s odvoláním na policii. Muž je viněn společně s Alím Fajádem a Chálidem Marabím, které ale Česko do USA nevydalo. Ministr spravedlnosti rozhodl o Jaberově vydání do USA v únoru, podle deníku byl předán před několika týdny, možná už začátkem dubna. Kvůli bezpečnosti údajně nebylo možné věc zveřejnit dříve.

V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil po žádosti Spojených států, že do USA mohou být vydáni Fajád, Marabí i Faouzi Jaber. Trojice svou vinu i vydání odmítala. Mužům by v USA hrozilo až doživotí, ministr Pelikán ale Fajáda s Marabím nevydal, naopak skončili v Libanonu. Zřejmě šlo o výměnu za pětici Čechů unesených právě v této zemi.

Češi zadržení v Libanonu byli propuštěni na začátku února. Server Neovlivni.cz následně přišel s informací, že propuštění Čechů je obchodem v podobě jejich výměny za Fajáda, jako údajného pracovníka libanonských tajných služeb. Když se Češi vrátili, Městský soud v Praze rozhodl o okamžitém propuštění Fajáda z vazby. Stropnický tehdy veřejně připustil, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby nevydali Fajáda do Spojených států. Rozhodnutí nevydat Libanonce ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze. Jaber tehdy zůstal v Česku, protože tady zažádal o azyl, napsalo v té době rovněž Právo.

Spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci

Američané tvrdí, že Fajád, Jaber a Marabí chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Američané proto trojici viní ze „spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci“. Jaberovi a Marabímu dále kladou za vinu spiknutí k praní špinavých peněz a k prodeji kokainu, Jaberovi a Fajádovi pak spiknutí k nabytí a prodeji raket země-vzduch a „spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států“.

USA nasadily na Jabera a Marabího agenty v roce 2012. Kvůli nákupu zbraní prý Jaber oslovil Fajáda, zaměstnance ukrajinské státní firmy Ukrspecexport, která se zbraněmi obchoduje. Schůzky agentů s obviněnými se údajně konaly v Ghaně, později i ve Varšavě a nakonec v Praze, kde trojici v dubnu 2014 zadržela česká policie.

Jaber z Pobřeží slonoviny ale v době, kdy byl ve vazbě, požádal v ČR o azyl, Pelikán proto o jeho osudu nemohl rozhodnout spolu s Fajádem a Marabím. Musel počkat, dokud o žádosti nerozhodlo ministerstvo vnitra.