Krušnohorské smrky prožívají kvůli parazitům krušné časy

Krušnohorské smrky prožívají kvůli parazitům krušné časy (zdroj: ČT24)

Smrky v Krušných horách po milionech zabíjí parazitní houba, kterou ani odborníci neumějí zastavit. Vysazují proto jiné, odolnější druhy. Záchrana umírajících lesů už stála dvě a půl miliardy. Místo se jim podaří obnovit nejdřív za dvacet let.

Ekologickou katastrofu zažívají Krušné hory za poslední dobu už podruhé. V osmdesátých letech exhalace z neodsířených elektráren zničily původní lesy. „V té době tady nerostlo v podstatě nic,“ popsal lesník genetik Gabriel Baláž. Lesníci tehdy na vrcholky hor narychlo sázeli, co se dalo. „Byl by to takový zásah do ekosystému, do klimatu celé republiky, to se nedalo odložit, to se muselo řešit okamžitě,“ upozornil lesní správce z Litvínova Pavel Rus.

Právě všechny tehdy dovezené a vysázené smrky teď ničí houba kloubnatka, která zastavuje jejich růst. Strom se tak postupně udusí. Podle lesníků teď není v Krušných horách jediný smrk pichlavý, který by kloubnatka nenapadla. Bude proto nutné nahradit asi 50 miliónů stromů. Nové stromy sází lesníci v pruzích mezi staré. Nechtějí nahradit všechny najednou, protože by museli znovu obnažit vrcholy.

Vydáno pod