Ústavní soud odmítl stížnost opozičních poslanců kvůli EET

Ústavní soud odmítl stížnosti sedmi opozičních poslanců na proces schvalování EET ve sněmovně. Podle ÚS nebyli oprávněni stížnost podat. Soud ještě dostane návrh na zrušení celého zákona. Kvůli elektronické evidenci tržeb blokovala pravicová opozice jednání sněmovny, koalice se pak obstrukce rozhodla ukončit silou a šéf sněmovny Jan Hamáček rozpravu k zákonu ukončil, ačkoliv do ní ještě byli přihlášeni další poslanci.

Podle rozhodnutí ÚS nelze procesní postup orgánů Sněmovny napadnout prostřednictvím individuálních poslaneckých stížností. ÚS prý nechce být „rozhodčím“ legislativního procesu, stojí v rozhodnutí na webu. Ústavní soud se ale zřejmě bude EET zabývat, ovšem v jiném typu řízení. Opoziční TOP 09 a ODS totiž chtějí podat společný návrh na zrušení celého zákona. 

Koaliční poslanci prosadili konec debaty o zavedení EET v dubnu navzdory námitkám ODS i TOP 09. Pravicové strany na protest odešly z jednacího sálu. Komunisté se zdrželi hlasování.

Koalice podle šéfa ODS Petra Fialy znásilnila jednací řád, když debatu nekompromisně ukončila. Občanští demokraté proto dopředu avizovali, že podají ústavní stížnost. „Byli jsme svědky znásilnění jednacího řádu ze strany vládní většiny. Byl porušen zákon, když byla ukončena rozprava. Řada poslanců nemohla vystoupit a vyjádřit se,“ kritizoval Fiala. 

Vládní představitelé ale zdůvodňovali ukončení diskuse po zhruba 25 hodinách tím, že všichni poslanci měli dost času na své vyjádření a že vystupující se ve svých komentářích k předloze opakovali. „Ten zákon byl čten asi 260 dní, celkem asi 45 hodin. Myslím si, že schůze ohledně EET byla v pořádku a jsem přesvědčen, že Ústavní soud nám dá za pravdu,“ uvedl Babiš.

„Právní názor, který jsme obdrželi, říká, že to bylo v souladu s jednacím řádem a s ústavou, ale nechť rozhodne Ústavní soud,“ dodal vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Na první firmy má EET dopadnout v prosinci

Zákon už schválil Senát a na konci března ho podepsal prezident Miloš Zeman. Na první firmy by měla povinnost elektronické evidence tržeb dopadnout od letošního prosince. Podnikatel bude muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku. Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě.

Vláda si od nového opatření slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, podle pravicové opozice nové opatření zlikviduje řadu drobných živnostníků.

  • Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od letošního prosince. Do půldruhého roku poté mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, ti se pod zákon dostanou až poté. Podnikatelé budou muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku.
  • Evidence se bude týkat nejen klasických prodejen, ale i stánků. Jinak to bude jen v případě, že obchodník inkasuje přímým převodem na účet, neboli na fakturu. 
  • Nebude se také týkat občasného přivýdělku, jako v případě prodeje zeleniny či ovoce z vlastní zahrady. 
  • Evidovat tržby se také nemusí například z jízdného v dopravních prostředcích, na palubách letadel, ve školních jídelnách nebo z provozování prodejních automatů a veřejných toalet. 
  • Evidovat se nebudou ani tržby státu, krajů nebo obcí, pošt, bank, pojišťoven, investičních a penzijních fondů a energetických a vodárenských firem.
  • Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě.
  • Podnikatelé budou moci využít jednorázovou slevu až 5000 korun na náklady spojené se zavedením evidence tržeb. Její výše se bude odvíjet od daňového základu z podnikání.