Unie zoologických zahrad je bez prezidenta, Bobek rezignoval a členy ostře zkritizoval

Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) je bez prezidenta. Miroslav Bobek, který jím dosud byl, rezignoval a současně podrobil organizaci ostré kritice. Uvedl, že kvůli intrikám některých členů se UCSZOO ocitla v rozporu s cíli Asociace evropských zahrad a akvárií (EAZA) i Světové asociace zoologických zahrad (WAZA). Rezignaci podle něj bezprostředně způsobilo rozhodnutí, že UCSZOO nebude financovat in-situ projekty. Funkce se poté vzdala i viceprezidentka Miloslava Šavelová.

Unie českých a slovenských zoologických zahrad podle Miroslava Bobka učinila neschválením podpory in-situ programů krok, po kterém její dosavadní prezident „ztratil poslední důvod, proč stát v jejím čele“. Unii vedl Bobek, jenž je současně ředitelem pražské zoo, necelé dva roky od června 2014. Jeho krok podle mluvčí pražské zoologické zahrady Jany Myslivečkové následovala i viceprezidentka unie a ředitelka bratislavské zoo Miloslava Šavelová.

Poměry v organizaci, která sdružuje 19 zoologických zahrad v Česku a na Slovensku, Bobek ostře kritizoval. „Naprostá názorová rozpolcenost UCSZOO a zejména mnohaleté intrikaření některých ředitelů tuto organizaci již naprosto paralyzovaly. Poslední valná hromada je
toho důkazem,“ uvedl.

In-situ programy znamenají podporu ohrožených zvířat přímo na místě jejich přirozeného výskytu. UCSZOO však společnou podporu těchto programů neschválila. Miroslav Bobek tvrdí, že se také česká a slovenská unie dostala do rozporu s Asociací evropských zahrad a akvárií (EAZA) a Světovou asociací zoologických zahrad (WAZA), které žádají, aby jejich členové považovali ochranu biodiverzity za naprostou prioritu.

Dosavadní prezident UCSZOO rezignoval i na členství v radě unie a avizoval, že ho budou následovat i další její členové.

Unie českých a slovenských zoologických zahrad, která působí od Plzně po Košice a od Děčína po Bratislavu funguje jako zástupce členských zoo na mezinárodní úrovni nebo při jednání s úřady a spolky. Organizuje také různé vzdělávací aktivity. Miroslav Bobek v minulosti označil za její hlavní úkol neustálé vysvětlování významu zoologických zahrad, ať už veřejnosti, nebo politikům.