Nejvyšší soud: Osmileté tresty za prodej lihu, který zabíjel, platí

Nejvyšší soud odmítl dovolání obchodníků s alkoholem Jaromíra Pánka a Šimona Kramarčíka. Dvojici loni pravomocně poslal odvolací soud na osm let do vězení. Muži podle obžaloby zavinili po propuknutí metanolové aféry v roce 2012 smrt tří lidí a další čtyři po vypití jedovatého lihu skončili v nemocnici.

Krajský soud původně odsoudil Jaromíra Pánka na deset let a Šimona Kramarčíka na osm let. Vrchní soud poté Pánkovi trest snížil na osm let. Nejvyšší soud na tom již nehodlá nic měnit. „Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání obou aktérů. Rozsudek odvolacího soudu podle něho netrpí žádnými vadami,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová.

Pánek podle obžaloby distribuoval jedovatý líh, Kramarčík z něj poté míchal alkohol, který dále prodával. Krajský soud původně uznal oba vinné z obecného ohrožení. Vrchní soud právní kvalifikaci změnil – Pánek byl nově odsouzen za ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty a Kramarčík navíc za obecné ohrožení a krácení daně. 

Metanolová kauza vypukla v září 2012. Po požití jedovatého metylalkoholu zemřelo 50 lidí, další desítky měly zdravotní následky. Soudy se s případy vypořádávají v mnoha procesech. Míchači kontaminované směsi na Zlínsku Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí.