Firma dostala úlevy na recyklaci pneumatik. Zbyly po ní jen ty pneumatiky

Události: Zkrachovalý projekt na recyklaci pneumatik (zdroj: ČT24)

Ústecký kraj znepokojil krach nedávno postavené továrny na recyklaci pneumatik. Firma Hargo přitom dostala úlevu na provoz v místní průmyslové zóně Triangl. Kvůli tunám nezlikvidovaných pneumatik už dostala pokutu od inspekce životního prostřední. Insolvenční správce si navíc stěžuje, že stále nedostal kompletní účetnictví. Podle něj je akcionářem firmy i podnikatel Jan Harangozzo.

Firma Hargo měla být ambiciózním projektem na ekologickou likvidaci pneumatik, výsledkem byl ale krach firmy a tisíce nahromaděných starých pneumatik. Podle úřadů ohrožuje až tři metry vysoká hromada životní prostředí.

Česká inspekce životního prostředí se bojí, že v areálu může dojít k požáru. „Jedno správní řízení bylo vedeno za porušení zákona o odpadech. Pokuta byla ve výši půl milionu korun,“ potvrzuje ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Jaroslav Vacek.

Firma měla zaměstnat přes padesát lidí. Krajský úřad ještě za hejtmanky Jany Vaňhové proto Hargu pronajal za sníženou cenu pozemky v zóně Triangl u Loun. „Ty pozemky jsou pronajaty ročně. Pronájem za rok za metr čtvereční je cca 20 korun,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Teď kraj uvažuje o tom, že smlouvu o pronájmu vypoví. Společnost nejenže zastavila provoz, ale kraji dluží i za snížený nájem. „Nás samozřejmě situace, do které se společnost dostala, netěší,“ dodává Dosedělová.

Jan Harangozzo
Zdroj: ČT24

Vedení firmy se v minulosti hájilo, že za krachem jsou technické problémy s linkou. Hargo je teď v insolvenci, kam ho poslala ERB banka. Té firma dluží přes sto milionů korun. Problémy provázejí i samotnou insolvenci. „V insolvenčním rejstříku jsem uvedl, ne že mi nedali účetnictví, ale že mi ho nepředali kompletně,“ říká insolvenční správce Harga Martin Šíp.

Šéfem představenstva firmy Hargo je Jiří Klein, který odmítl s Českou televizí komunikovat. Jedním ze tří akcionářů je pak podle insolvenčního správce podnikatel Jan Harangozzo. Ten byl stíhaný v kauze údajného konkurzního gangu. Policie z odposlechů zjistila, že dával luxusní dárky vedení Národního bezpečnostního úřadu. Policií označený šéf gangu Větrovec dokonce podle nahrávek Harrangozovi zprostředkovával práci na úřadu.

Telefonická konverzace Harangozza a Větrovce
Zdroj: ČT24

Stíhání nynějšího spolumajitele zkrachovalé firmy Hargo Jana Harangozza nakonec soud kvůli amnestii a promlčení zastavil. Do insolvenčního řízení s touto firmou se přihlásilo celkem 12 věřitelů. Největší pohledávku má banka, a to bezmála 140 milionů korun.