Policie rozjela manévry. Chce snížit počty mrtvých za volantem

Napříč Moravskoslezským krajem začala třídenní akce dopravní policie, která poprvé nasadí passaty a superby z jiných krajů. Policisté se zaměří nejen na dodržování rychlosti. Chtějí tak snížit vysokou nehodovost a počty mrtvých za volantem.

Na cestách jim při kontrolách řidičů pomůže pětadvacet vozidel. K osmnácti ostravským superbům a passatům proto přibylo sedm dalších aut z jiných krajů.

Řidičku, která jela v devadesátce rychlostí téměř 130 kilometrů za hodinu, zastavili policisté v pátek u Starého Jičína. „Spěchala jsem do práce,“ poznamenala k provinění. Nedávno zde přitom zahynul 56letý řidič, který se srazil s protijedoucím autem.

Policejní akce proti neukázněným řidičům (zdroj: ČT24)

„Nekázeň zejména moravskoslezských řidičů je na takové úrovni, že se mnohdy nad tím podivují i kolegové z jiných krajů,“ sdělil velitel Dopravní policie Moravskoslezského kraje Jiří Zlý.

Policisté také kontrolují, jestli řidiči nejsou opilí nebo pod vlivem drog. Kvůli alkoholu například nezvládla před měsícem šestapadesátiletá řidička v Morávce na Frýdeckomístecku projet zatáčku. V protisměru srazila chodce.

Zatímco při autonehodách v Česku zahynulo za 1. čtvrtletí letošního roku nejméně lidí za téměř půl století, v Moravskoslezském kraji to bylo naopak. Na silnicích podle policistů přišlo o život 20 lidí. Loni jich za první 3 měsíce bylo o polovinu méně.

„Celkem jsme letos od ledna do března řešili téměř dva tisíce nehod. Toto číslo je přibližně stejné jako loni. Výrazný nárůst ale je u obětí nehod. Loni jich bylo deset, letos už dvě desítky. Alkohol se na nehodách podílel v 90 případech. Nejčastější příčinou nehod, a to i těch nejzávažnějších, je nesprávný způsob jízdy,“ uvedl moravskoslezský policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.