Interpelace opět poslouchala prořídlá vládní lavice, podivil se i premiér

Poslanci a ministři se sešli k ústním interpelacím. Místa, kde by měli sedět členové vlády, však byla značně prořídlá, což neušlo kritice nejen opozice, ale i premiéra. Ráno již měla sněmovna s ministry probírat písemné interpelace, nakonec však na ně nedošlo, protože chyběli příslušní členové vlády. Písemné dotazy tak znovu přijdou na řadu až na další schůzi.

Z ústních interpelací se omluvilo osm ministrů a z dotazovaných členů vlády chyběli vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Je takový evergreen, kdy otázka na přítomnost členů vlády, ať už na řádném sněmovním jednání, nebo na bodu, který se jmenuje interpelace, padá – a padá do prázdna,“ kritizovala nepřítomnost řady ministrů včetně těch, pro které měli poslanci připravené otázky, opoziční poslankyně Miroslava Němcová (ODS). Ministra zemědělství Mariana Jurečky se potom poslanec Petr Bendl (ODS) na dálku otázal, zda se nechce vzdát funkce, když nechodí do sněmovny.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přiznal, že někteří jeho kolegové z vlády přicházejí na interpelace jen zřídka. Upozornil, že nechal připravit tabulku jejich účasti ve sněmovně. „U některých je skutečně bídná,“ podotkl s tím, že bude s ministry o častých omluvách z interpelací hovořit.

Premiér odpovídal i na další otázky poslanců. Týkaly se například zákona o střetu zájmů, který se nelíbí hnutí ANO, ale Bohuslav Sobotka míní, že by ho mohla sněmovna schválit do léta. On i ministr dopravy Dan Ťok hovořili o arbitráži Českých drah a Škody Transportation kvůli placení za lokomotivy, poslanci se také vrátili k nedávné premiérově cestě do Afghánistánu či migrační krizi. Poslanec Tomio Okamura (SPD) vyzval premiéra, aby odstoupil. „Jediné čisté řešení je, abyste podal demisi, a nové volby spojené s referendem o přijímání migrantů, které jste odsouhlasili,“ uvedl opoziční poslanec.

Písemné interpelace skončily dříve, než začaly

Zatímco však k odpoledním ústním interpelacím přišel jak premiér, tak alespoň část dotazovaných ministrů, dopolední část, kdy měli poslanci odpovídat na písemné interpelace, skončila fiaskem.

Písemné interpelace trvaly pouhých pět minut, po nečekané pauze již přišla na řadu mimořádná schůze, která se týkala přípravy dopravních staveb. Omluvilo se dvanáct ze sedmnácti ministrů včetně všech, na které poslanecké dotazy směřovaly. „Vzhledem k omluvám, které jsem přečetl, tak ani pan ministr Chovanec, ani pan ministr Jurečka, ani pan ministr Babiš, ani pan premiér Sobotka nejsou přítomni,“ konstatoval předsedající Petr Gazdík.

Ministr financí Andrej Babiš potom vzkázal na Twitteru poslancům, že nemůže přijít, protože má zápal plic.

Podle dohody vedení dolní komory a stanoviska sněmovních legislativců se v takovém případě interpelace přeruší, dokud příslušní členové vlády nepřijdou. Řada na ně tedy dojde nejdříve na další schůzi sněmovny, která začne koncem května.