Kraje, obce i pojišťovny budou pod lupou Nejvyššího kontrolního úřadu

Poslanci schválili rozšíření záběru Nejvyššího kontrolního úřadu. Projde-li novela Senátem a podepíše ji prezident, začne NKÚ kontrolovat kromě státních úřadů také místní samosprávu – tj. kraje a obce – ale také zdravotní pojišťovny nebo společnosti, ve kterých má stát, kraj nebo obec většinový podíl. Kromě novely zákona o NKÚ schválila sněmovna v závěrečném čtení také novelu zákona o podpoře sportu.

Novelu zákona o NKÚ poslanci několikrát odložili. Naposled se tak stalo ve středu, kdy třetí čtení zdržela několikahodinová diskuse o programu. Koaliční politici poté obviňovali opozici z obstrukcí. Tentokrát však již třetí čtení proběhlo a návrh jde dál.

Nejvyšší kontrolní úřad se tak přiblížil k posílení své pozice, kdy bude prověřovat nakládání takřka s veškerými veřejnými penězi. Ze státní úrovně se kontroly rozšíří až na obecní. „Pro vedení obcí, pro vedení krajů bude velmi dobrá zpětná vazba, pokud budou mít k dispozici zprávy NKÚ, které se třeba budou týkat hospodaření jiných obcí nebo jiných krajů,“ nastínil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Naopak kraje a obce mají ke změně výhrady. Stěžují si, že již nyní je kontroluje několik orgánů. „Není možné, aby více než deset institucí kontrolovalo obce, aby na jeden projekt přišly tři subjekty a každý ho zkontroloval od začátku do konce,“ řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

NKÚ se bude též zabývat například i hospodařením obecních příspěvkových organizací, svazků obcí, části médií veřejné služby (kromě ČTK) nebo společností, ve kterých má stát, kraj či obec nadpoloviční podíl. Pod dohledem NKÚ budou i regionální rady regionů soudržnosti. Zatím může dohlížet pouze na hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu.

NKÚ bude kontrolovat i kraje a obce (zdroj: ČT24)

Podpora jasná, ne však úplná

Kontrolní úřad bude mít na novou práci také větší kolegium. Poslanci přijali pozměňující návrh Romana Kubíčka (ANO), podle kterého se zvýší počet členů kolegia NKÚ na sedmnáct ze současných patnácti. Poslanci TOP 09 však kritizovali, že nic dalšího úřad nedostane. Obávají se proto, že nebude mít dostatek zdrojů a kapacit, aby mohl zvýšit počet kontrol.

Výhrady měli i poslanci ODS. Vladislav Vilímec prohlásil zákon za „velmi sporný, v mnoha ohledech i zbytečný“. Marek Benda potom neúspěšně navrhl projednávání zastavit, protože ještě není schválena ústavní novela zákona, ke které aktuální úprava patří. Schválení zákona v takové situaci považuje za neústavní. Návrh přesto získal ve sněmovně velmi výraznou podporu, nehlasovala pro něj pouze TOP 09.

Předloha, kterou poslanci schválili, je prováděcím zákonem k ústavní novele, která sněmovnou prošla již loni. Zatím však čeká v Senátu, který se jí zřejmě bude zabývat až současně s prováděcím zákonem. 

Komisi pro třetí odboj upřesnili poslanci pravomoci

Závěrečným čtením prošla ještě před novelou zákona NKÚ i předloha, která upravuje financování sportu. Sněmovna schválila i novelu zákona o účastnících odboje proti komunismu. Vláda chce jejím prostřednictvím upřesnit pravomoci své etické komise pro ocenění účastníků odboje. Ta mimo jiné rozhoduje o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, která vydává – nebo odmítá vydat – ministerstvo obrany. Předloha stanoví, kdy je možné se ke komisi odvolat. Komise nově bude moci také ministerské řízení přezkoumat a případně rozhodnout o jeho obnově.

Na členství v komisi budou přísnější požadavky, které se týkají bezúhonnosti a spolehlivosti. Členství však již nebude čestné, odměny budou ročně činit asi 1,1 milionu korun. 

Kromě zákonů ve třetím čtení se poslanci dostali i k dalším předlohám. V úvodním kole podpořili vládní návrh vinařského zákona, s jehož pomocí chce stát omezit falšování vína. Druhé kolo projednávání má potom za sebou návrh na zvýhodnění nezaměstnaných, kteří odpracují alespoň 20 hodin veřejně prospěšných prací za měsíc.