Sportovci se budou muset zapsat do rejstříku, budou-li chtít státní dotace

Poslanci schválili změnu podpory sportu (zdroj: ČT24)

Poslaneckou sněmovnou úspěšně prošla změna rozdělování peněz mezi sportovní organizace. Pokud novelu zákona o podpoře sportu schválí i Senát a podepíše prezident, začne vznikat rejstřík sportovců, který poslouží k rozdělování peněz mezi jednotlivé organizace. Financování sportu se věnoval i Hyde Park ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24. Otázky diváků a odpovědi předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala si můžete přečíst zde.

Podívejte se dnes do rodin, jakou autoritu má u dětí rodič. A jakou autoritu má učitel, máme velké problémy se šikanou ve škole. Jděte se podívat (…) na hřiště, trenér pískne a děti udělají, co mají. Sport je nejlepší formace, jak rozvíjet osobnost, vztah k autoritě, vztah k týmu. Dělejme to, pomáhejme dětem, aby mohly sportovat, je to největší deviza do budoucna. Jestli dáme o něco více peněz na armádu, možná to něčemu pomůže, ale já vidím budoucnost v dětech, rodinách a zdravém životním stylu.
Josef Dobeš
bývalý ministr školství

Jedním z důsledků novely zákona o podpoře sportu bude vznik rejstříku sportovních organizací a sportovců. Měl by být veřejně přístupný na internetu a bude se do něj muset přihlásit každá organizace, která bude žádat o státní podporu. Státní dotace by se potom měly mezi jednotlivé žadatele rozdělovat především podle velikosti členské základny.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se peníze díky změně způsobu financování snáze dostanou do sportovních klubů pracujících s dětmi a mládeží. „Jsem přesvědčen, že možnost sportovat by měla být dostupná pro každého bez ohledu na jeho finanční situaci či sociální postavení,“ uvedl Sobotka. Letos stát podle něho podpoří sportovce částkou 3,7 miliardy korun, příští rok by mohla vzrůst na šest miliard.

Ministerstvo školství ale přiznává, že údaje z rejstříku nebudou sloužit pouze pro rozhodování o dotacích. Poskytnou mu také informace, jakým způsobem se jednotlivá sportovní odvětví vyvíjejí a jak jsou zajištěna trenéry. „Budeme vědět, kolik máme například připravujících se sportovců v oblasti atletiky, jak jsme na tom v případě přípravy trenérů u jednotlivých kategorií,“ shrnula ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

První krok na cestě, hodnotí novelu předseda ČOV

„Je to jen novela zákona, která řeší nějaké dílčí problémy. Ale paní ministryně slíbila, že ten hlavní zákon, který opravdu bude řešit financování českého sportu, by se měl dostat do Poslanecké sněmovny do konce letošního roku,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Podle něj jde o první krok na cestě k novému nastavení procesu.

Vlastní sportovní plány budou podle novely zpracovávat vedle státu i kraje a obce. Na návrh poslance Úsvitu Augustina Karla Andrleho Sylora budou krajské a obecní plány obsahovat také objem peněz nutný k jejich naplnění.

Kritici zákona: Rejstřík je zbytečný

Novela sněmovnou prošla navzdory kritice pravicové opozice. Poslancům se nelíbí myšlenka registru sportovců a sportovních organizací. Poslanci poukazovali, že je jen věcí sportovců, ve kterých spolcích se sdružují. „Jsou tam dokonce sankce, pokud někdo pozdě oznámí změnu. Je to úplně zbytečné,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Zavedení rejstříku sportovců nenavrhla vláda v původní verzi návrhu, se souhlasem ministryně školství navrhl jeho vznik poslanec Pavel Ploc (ČSSD). Předseda olympijského výboru Jiří Kejval ale nevidí v rejstříku potíž, sport si podle něj bude díky rejstříku definovat, koho podpoří. „Rozdělování státních prostředků podléhá nějakým pravidlům, třeba kontrole Národního kontrolního úřadu, který chce samozřejmě vědět, jak se s penězi nakládá, kdo je koncový příjemce a podobně. Takže já myslím, že to dává smysl,“ dodává.

Sami sportovci považují novelu za kompromis

Od státních dotací odstaví zákon osoby, které během tří let před podáním žádosti porušily opakovaně nebo závažným způsobem pravidla boje proti dopingu nebo program prevence ovlivňování výsledků sportovních soutěží. Příspěvky nedostanou ani žadatelé odsouzení za nekalosti ve sportu nebo za dotační podvody.

Události ČT: Manipulace s počtem členů? Z devadesáti na devět tisíc – ministerstvo kontroluje Autoklub (zdroj: ČT24)

Pořadatelé významných sportovních akcí potom budou muset pro získání podpory předložit studii proveditelnosti, která zahrne např. náklady a požadavky na stát ohledně bezpečnosti nebo dopravy.

Česká unie sportu pokládá nové povinnosti za kompromis. Spolkovou činnost by raději viděla oddělenou od státní správy, souhlasí však s tím, že díky rejstříku bude rozdělování peněz průhlednější. „Nikdo nebude moci říct, že se peníze rozdělují a nevíme komu. Teď se to bude kontrolovat,“ podotkl předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Předloha nebude mít podle důvodové zprávy přímé dopady na veřejné rozpočty včetně státního. Vláda, která návrh předložila, ji naopak považuje za možný prostředek úspor díky upřesnění pravidel podpory sportu. Ten však zůstane pod ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Poslanci se sice zabývali i alternativou, nakonec však neschválili doprovodné usnesení poslance Jiřího Holečka (ANO), v němž by se vyslovili pro zřízení samostatného
ministerstva sportu.