Uklidit Česko přišly desetitisíce dobrovolníků

Organizátor úklidu Orlové: Našli jsme i pneumatiku od traktoru (zdroj: ČT24)

V rukavicích, gumácích, s nářadím a igelitovými pytli vyrazily ven desetitisíce obyvatel českých měst, kteří se zapojili do celorepublikové akce Ukliďme Česko. Koná se potřetí, na necelých dvou tisících míst se do ní zapojilo na 70 tisíc lidí.

Místy se konala dobrovolnická uklízecí akce poprvé, leckde ale již potřetí. Na jednotlivé dílčí úklidy, kterých dopoledne v celém Česku začalo přes 1800, se zpravidla sešly desítky lidí. Například do úklidu Orlové se zapojilo 80 dobrovolníků. Je to podstatně více než loni, podobně je tomu i v dalších městech. Celkem vzrostl počet dobrovolníků asi o 20 tisíc. „Akce byla letos lépe propagovaná, víc se o ní ví,“ uvedla Zuzana Čtrnáctová z kolínského městského úřadu.

Na každém místě, kde úklid začal, bylo několik lokalit, kam dobrovolníci s pytli a pracovními rukavicemi zamířili. V Orlové se vydali na šestnáct míst. „Jsou jak v centru města, tak i v okrajových částech. Uklízí se i Kozí Becírek, což je nejkrásnější lokalita u nás,“ přiblížil organizátor akce Ukliďme Orlovou Petr Drozdík.

V Brně potom dobrovolníci zamířili mimo jiné na Červený kopec. Již po desetiletí na něm utěšeně vzniká nelegální skládka, kterou chtěli účastníci Ukliďme Česko zlikvidovat. „Paní, co tady má zahrádku už dvacet let, říká, že je tady skládka už od té doby,“ uvedl organizátor brněnského úklidu Miroslav Kubásek.

Uklízel ministr i bezdomovci

Jak v Brně, tak ve třicetitisícovém slezském městě se uklízelo i v předchozích dvou ročnících. Zatímco však účastníků přibylo, pořadatel doufal, že budou mít méně práce, protože se projeví předchozí jarní úklidy. „Když jsme dělali druhý ročník, tak jsme schválně vytipovali některé lokality, které jsme dělali v prvním ročníku. Odpadků tam bylo poněkud méně. Za ty dva ročníky se nám podařilo uklidit více než patnáct tun odpadu,“ upřesnil Petr Drozdík.

Nad úklidem Česka převzal žástitu ministr životního prostředí Richard Brabec, který plánoval, že pomůže s úklidem v Litoměřicích. Účast ohlásili i diplomaté a zaměstnanci slovinského, kazachstánského nebo amerického velvyslanectví.

Uklízet ale přišli i bezdomovci. „Bylo jich nahlášeno devět. Máme tady čtyři, kteří přišli,“ přiblížil organizátor úklidu Orlové. Lidi bez domova podle něj může motivovat sbírka ošacení, kterou dobrovolníci uspořádali, nebo přislíbený guláš pro účastníky úklidu.

Inspirace z Estonska

Úklid Česka začal v devět dopoledne, délka se na různých místech lišila. Potřeby nutné k úklidu zajistilo sdružení Ukliďme Česko díky sponzorským darům, případně příspěvkům od radnic. Při úklidu potom dobrovolníci našli leccos – od papírků a lahví přes pneumatiky až po ledničky nebo pračky.

Česká akce je součástí celosvětového hnutí Let's Do It, které má kořeny v Estonsku. Tam lidé poprvé uklízeli v roce 2008. Za pět hodin tehdy dokázalo 50 tisíc obyvatel uklidit deset tisíc tun odpadků.