Kubek žádá Babiše, aby se podílel na krizovém plánu pro zdravotnictví

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek požádal vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby se podílel na přípravě krizového plánu pro zdravotnictví. Kubek by také uvítal, aby Babiš podpořil svolání koaliční schůzky k situaci ve zdravotnictví. Podle šéfa lékařské komory je zdravotnictví v krizi a potřebuje miliardy navíc. Babiš ale tvrdí, že je systém neefektivní a vedení nemocnic není motivované šetřit.

Podle České lékařské komory je personální situace ve zdravotnictví kritická – řada nemocničních oddělení kvůli nedostatku lékařů a sester omezuje provoz, nebo se i zavírá. Komora proto spouští PR kampaň podobnou akci Děkujeme, odcházíme, která má vyvrcholit na podzim před krajskými volbami a zdravotnictví se má stát jejich hlavním tématem.

Jenže právě tuto kampaň minulý týden kritizoval Babiš – Česká lékařská komora je prý stavovská organizace, podobný boj by příslušel odborům. Za nepřijatelné označil i to, že kampaní chce ČLK ovlivnit podzimní volby do krajských samospráv.

Lékařská komora žádá výrazné zvýšení plateb za státní pojištěnce. Podle Babiše jsou ale odvody ve výši 63 miliard korun nyní nejvyšší. Peníze prý ale nejsou vynakládány efektivně, tvrdí Babiš s odkazem na korupci při nákupech ve zdravotnictví a na neúměrně vysoký počet akutních lůžek, kontaktů s lékařem či hospitalizací.

Kubek ale zase zpochybnil Babišova tvrzení o neefektivitě systému. Podle hodnocení Euro Health Consumer Index 2015 je české zdravotnictví vysoce efektivní, zatížené jen minimální mírou korupce a díky nízkým mzdám i velmi levné.

Soukromí lékaři: Řešit jen problémy lékařů z nemocnic nestačí

Na kampaň ČLK reagovala i Koalice soukromých lékařů (KSL) –  podle ní se mají politici věnovat zdravotnictví jako celku, ne pouze nemocnicím jako jedné jeho složce. Tato koalice  hájí zájmy ambulantní péče: sdružuje stomatologickou komoru a organizace  ambulantních specialistů, praktických lékařů pro dospělé, děti a dorost a soukromých gynekologů.   

Podle Koalice soukromých lékařů bylo chybou, že se už v minulosti počet lůžek v nemocnicích nesnížil: „Za chybu považujeme, že nedošlo k dostatečné redukci a restrukturalizaci lůžkových zařízení. Tyto kroky by mohly výrazně pomoci vyřešit nedostatek lékařů a zdravotních sester v některých zařízeních,“ píše koalice v tiskovém prohlášení.

Mezi roky 2000 a 2015 podle koalice podíl veřejných peněz do lůžkových zařízení stoupl ze 47,75 % na 53,42 %. Tak velký objem, ale ani tento trend nejsou podle KSL v zemích EU ani mimo ni obvyklé. S ČLK se však koalice shoduje v tom, že práce lékaře je v Česku málo ohodnocena. Proto by se mělo zvýšit ocenění práce lékaře v seznamu zdravotních výkonů.

Vydáno pod