Babiš: Zdravotnictví má na provoz peněz dost. Ale nemocnice nešetří

České zdravotnictví má dostatek peněz na provoz, ale nemá je na investice. Tvrdí to ministr financí Andrej Babiš (ANO) – podle něj je důvodem nehospodárnost: například managament státních a krajských nemocnic není motivován k tomu, aby šetřil. Proto podle Babiše nelze problémy českého zdravotnictví řešit jen navyšováním plateb za státní pojištěnce. Právě tento krok požaduje Česká lékařská komora i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který se se šéfem státní kasy o miliardy navíc pře dlouhodobě.

Babiš upozornil na to, že v letech 2014 až 2015 dostalo zdravotnictví navíc 25 miliard korun, zatímco třeba školství jen čtyři miliardy. Včetně roku 2016 je to pro zdravotnictví podle něj navíc až 33 miliard korun.

„Není možné řešit problém českého zdravotnicí jen tím, že někdo stále křičí: navyšte odvody státních pojištěnců. To jsme samozřejmě udělali a podstata je to, že problémy zdravotnictví se neřeší. Myslím si, že české zdravotnictví má dostatek prostředků na provoz, ale nemá je na investice,“ uvedl ministr.

Krátkodobým řešením je podle něj motivovat vedení státních a krajských nemocnic na zlepšení hospodářských výsledků. „Problém je, že státní a krajské nemocnice nemají motivovaný management, aby šetřil. Žijí s tím, že to někdo zaplatí,“ dodal Babiš.

Kvůli předraženým nákupům v některých nemocnicích chce ministr financí zavést centrální schvalování velkých investic do přístrojového vybavení, a to na úrovni ministerstva zdravotnictví, financí a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Zdravotnictví mají řešit šéfové koaličních stran

Ministr zdravotnictví by chtěl příští rok zvýšit dotace státu do zdravotnictví o 10 miliard korun. Díky tomu by mohly vzrůst platy lékařů o deset procent. O rozpočtu na příští rok však bude vláda jednat až později, ve čtvrtek řešila koaliční rada rozpočtové rámce - podle Babiše se ale žádné peníze navíc přidávat nemají. Šéf hnutí ANO mluví dlouhodobě o „černých dírách“, ve zdravotnictví se podle něj krade. 

Němeček na Babišovu kritiku reagoval s tím, že je to skoro výsměch zdravotníkům, protože rezervy, které ve zdravotnictví byly, jsou vyčerpány.  

Bělobrádek chce vyvolat ke zdravotnictví jednání šéfů koaličních stran (zdroj: ČT24)

Spory mezi oběma resorty ale kritizoval zástupce třetí koaliční strany - šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Podle něj se pacienti ani zdravotnický personál nemůžou stát rukojmím takových sporů. Proto je připraven vyvolat jednání šéfů koaličních stran ke zdravotnictví, kde by měl být přítomen i ministr zdravotnictví.  

Cílem je podle Bělobrádka udržet současný vysoký standard českého zdravotnictví, což bez přílivu peněz nepůjde. Současně s přelitím peněz ale je nutné zabývat se systémovými změnami, které podle Bělobrádka jsou „bezpochyby nutné“. 

Lékařská komora kvůli platům znovu spouští PR kampaň

Také Česká lékařská komora představila plán, jak zabránit odchodům lékařů za hranice. Podle něj by se měly platby za státní pojištěnce skokově zvýšit o 30 miliard a pak pravidelně valorizovat. „Zdravotnictví je v krizi, zdravotnictví volá o pomoc, je strašně podfinancováno,“ uvedl po jednání s Bělobrádkem prezident ČLK Milan Kubek. Za současné situace už prý není komora schopna garantovat bezpečnost zdravotní péče. Nemocnice zajišťují péči na úkor nadměrného počtu přesčasových hodin a obcházejí zákoník práce. 

Zdravotníci v minulých dnech vyzvali vládu, aby jim do tří let zvýšila platy o necelou třetinu, každý rok o deset procent. Podle zástupců zdravotnických odborů a České lékařské komory z Česka lékaři odcházejí do zahraničí a pouze vyšší platy odchody zastaví. ČLK k tomu znovu spouští PR kampaň, podobnou akci Děkujeme, odcházíme.

To ale kritizuje Babiš, který šéfovi ČLK poslal dopis, ve kterém se proti kampani ohradil. Komora chce totiž kampaň časovat k podzimním krajským volbám a chce udělat zdravotnictví jako hlavní téma. Ministr upozornil, že podle zákona by měla být ČLK nepolitickou organizací. „Obávám se, že ČLK plní roli odborových organizací a ztrácí legitimitu svých členů,“ dodal Babiš.