Sobotka: Učitelům a zdravotníkům chceme přidat deset procent

Sociální demokracie chce v příštím roce zvednout platy ve školství a zdravotnictví o deset procent. Po jednání nejvyššího vedení to oznámil stranický šéf a premiér Bohuslav Sobotka s tím, že návrh nyní hodlá probrat s koaličními partnery. Ostatní státní zaměstnanci by si měli podle vize Lidového domu přilepšit o pět procent.

„Chtěli bychom, aby se platy zaměstnanců veřejného sektoru zvýšily od 1. ledna 2017 o pět procent. Současně chceme navrhnout, aby u dvou kategorií zaměstnanců, kde jsou pro to prioritní důvody, došlo k růstu vyššímu,“ prohlásil Sobotka. „Výborná čísla státního rozpočtu nám umožňují, abychom se o příjmy podělili i s těmi zaměstnanci veřejného sektoru, kteří jsou pro všechny občany velmi důležití.“

Desetiprocentní zvýšení tarifních platů by se podle něj mělo týkat lékařů a zdravotních sester i všech zaměstnanců ve školství - a v obou případech se jedná o žádaný krok.

Ve shodě s opozicí

O podfinancování tuzemského školství a související nízké prestiži kantorského povolání se hovoří dlouhodobě, naposledy na něj ve vysílání ČT24 upozornila rektorka VŠE Hana Machková. Také sám Sobotka zmínil výhradu Evropské komise, podle níž je v Česku učitelská profese výrazně podhodnocená.

Zvýšení platů učitelů i nepedagogických pracovníků minimálně o 10 procent navíc požadují školské odbory, podle dřívějších informací by to stát včetně odvodů stálo zhruba osm miliard korun.

Zájem vládní strany se zde navíc schází i s preferencemi opozice. Víc peněz pro kantory ve svém aktuálním programovém dokumentu totiž žádá občanská demokracie, průměrný učitelský plat by podle ní měl vystoupat nad pětatřicet tisíc. „Stát musí zajistit podmínky pro dobré vzdělávání našich dětí,“ konstatoval předseda ODS Petr Fiala.

Vzdor německé konkurenci

Situace ve zdravotnictví, druhé zájmové oblasti sociální demokracie, je ještě o stupeň horší než ve vzdělávání. Zejména kvůli nedostatečnému finančnímu ohodnocení chybí českým nemocnicím tisícovka lékařů a tisíce zdravotních sester. Prezident České lékařské komory Milan Kubek dokonce prohlašuje, že tuzemské nemocnice už nejsou schopné zaručit nejen kvalitu, ale ani samu bezpečnost zdravotní péče.

Zdravotníci proto v minulých dnech vyzvali vládu, aby jim do tří let zvýšila platy o necelou třetinu, každý rok o deset procent. Sobotka připomněl, že Česko bojuje s konkurencí německého trhu práce. Platy chce zvedat z částky, která se vybere na zvýšené platbě za státní pojištěnce. Tu chce ČSSD prosadit na příští rok. Požadavky na růst odvodů ovšem opakovaně zpochybnil ministr financí Andrej Babiš (ANO); ve zdravotnictví se prý krade a žádné peníze zvenku se do něj přidávat nemají.

V rámci koalice chce nyní sociální demokracie hledat dohodu na růstu platů ve veřejném sektoru ještě předtím, než bude vláda hlasovat o konvergenčním programu, který do značné míry určí parametry státního rozpočtu na příští rok.

Přídavky i pro střední třídu

Programové zájmy nejsilnější vládní strany tím ale nekončí. Lidový dům zvažuje zvýšení přídavků na děti i pro rodiny se středními příjmy a bude diskutovat o tom, aby nárok z kritéria 2,4 násobku životního minima vzrostl na 3,5 násobku.

Děti by také, stejně jako senioři mohly mít nárok na levnější léky. Současný limit 2500 korun, po jehož překročení vrací doplatky na lécích pojišťovna, by se měl podle představy ČSSD snížit u lidí nad 65 let a dětí na 2000 korun ročně, u lidí starších 70 let pak na 1000 korun ročně.

Strana by také chtěla výrazně zvýšit financování sportu, a to příští rok alespoň o šest miliard korun. Uvažuje o bezplatné podpoře sportovní činnosti ve školních družinách formou bezplatné hodiny pohybu navíc.