Obce zakazují podomní prodej, v Miletíně omezili i jehovisty

Události ČT: V Hradci Králové bez problémů, ale v Miletíně jehovisté narazili na odpor radnice (zdroj: ČT24)

V Miletíně na Jičínsku sáhli k radikálnímu kroku, když na činnost jehovistů, kteří obcházejí obyvatele, uplatnili vyhlášku o zákazu podomního prodeje. Někteří advokáti s tím nesouhlasí a svědkové Jehovovi upozorňují, že se jejich činnost řídí zákonem o církvích. Podomní prodej obce regulují už od roku 2010. Kvůli ochraně spotřebitelů ho dosud zakázalo přes pět set radnic.

Starosta Miletína Miroslav Nosek (nestr.) zakázal jehovistům pochůzky po domácnostech. Odkazuje se na vyhlášku o tržním řádu, která zapovídá nabídku zboží a služeb ve městě. Tím, že jehovisté lidem nosí církevní časopisy, podle něj do této kategorie spadají. Podobnou agitaci tak miletínská radnice vnímá jako porušování městské vyhlášky, která chce zamezit obtěžování obyvatel. Při hlášení obecního rozhlasu zástupce svědků Jehovových varuje, že pokud činnost neukončí, bude přivolána policie a bude s nimi zahájeno správní řízení.

Nosek říká, že stejně by se zachoval, kdyby domácnosti obcházela jakákoli jiná náboženská společnost. „Jestliže chce někdo nabídnout jakékoli služby, a je to i podle zákona, tak si nejdřív musí dopředu sjednat schůzku,“ zdůvodňuje starosta. Někteří advokáti ale s takovým výkladem nesouhlasí. „Myslím si, že náboženská agitace je něco jiného,“ uvedl advokát Arnošt Urban z Hradce Králové.

„Naše činnost se řídí zákonem o církvích, který nedal zmocnění obcím, aby regulovaly jakýmkoli způsobem náboženskou činnost,“ dodává mluvčí Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi Luděk Langer.

Zákaz podomního prodeje se porušuje skoro běžně

Problém s podomním prodejem jinak patří k tradičním tématům na mnoha radnicích. Zakázalo ho přes pět set radnic. Jenže vyhlášky se porušují prakticky denně. Například v Mladé Boleslavi platí zákaz teprve rok. Přesto strážníci řešili už přes padesát případů porušení. Nejčastěji k tomu dochází na sídlišti, oblíbeným místem prodejců jsou ale i rodinné domky na okraji měst.

Podomní prodej
Zdroj: ČT24

Podomní obchodníci v současnosti nejčastěji nabízejí služby energetických společností. První zákazy ale vznikaly kvůli takzvaným šmejdům, kteří nabízeli nevýhodně výrobky nebo pro které šlo o výmluvu, jak se dostat do obydlí a vykrást ho.

Pokud ale obec některým nařízením překročí své možnosti, může skončit. Ministerstvo vnitra loni obdrželo k posouzení přes jedenáct tisíc vyhlášek, což bylo nejvíce za poslední roky. Zamítlo jich celkem 240.

Vyhlášky obcí
Zdroj: ČT24

Ústavní soud má rozhodovat o zákazu sezení mimo lavičky

Sporná nařízení ale někdy končí až u Ústavního soudu. Letos se to týká například zákazů sezení mimo lavičky v řadě severočeských měst. Kritizuje to veřejná ochránkyně práv, radnice tím má porušovat svobodu pohybu.

„Vycházelo to ze stížností občanů, kteří chodí do práce, kteří chtějí mít klid,“ uvedla mluvčí mostecké městské policie Ilona Kozlová. Lidé v Mostě zákaz posedávání ze září loňského roku zatím respektují. Smějí sedět pouze na lavičkách. Jiné možnosti sezení nejsou, z bytu na ulici si lidé nesmějí vynést ani židli. Místní kvůli vyhlášce obchází preventistka Miluše Hegenbartová a obává se, že v létě to bude s dodržováním horší.

  • V Bzenci v roce 2013 zakázali venčení lvů, a to na základě toho, že si jedna z místních Lenka Burská vzala lvici z cirkusu a při procházce městem zvíře vystrašilo dítě. Jeho rodiče si stěžovali na radnici, která kromě šelem zapověděla i procházky s hady nebo krokodýly.
  • V Uherském Hradišti nesmějí dávat letáky za stěrače aut.
  • Krupka na Ústecku chtěla registrovat lidi, kteří zde pobývali víc než 30 dní, ale trvale žili jinde. Musela od toho ustoupit.
  • Teplice neuspěly s vyhláškou, která zakazovala zahalené obličeje.
  • Karlovým Varům neprošla snaha zmenšit cizojazyčné nápisy.
  • Každé nové nařízení musí obec nejmíň na 15 dnů vyvěsit na úřední desku a poslat k posouzení ministerstvu vnitra.

U ústavního soudu je už také podnět na chrastavský předpis, který zavádí dvojí noční klid. Při akcích pořádaných městem se totiž jeho začátek odsouvá z desáté hodiny večerní až na druhou hodinu ráno, což podle ministerstva vnitra diskriminuje pořadatele jiných akcí. „Kdokoli jiný může požádat radu města a ta to povolí taky,“ hájí vyhlášku chrastavský starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Vyhlášky
Zdroj: ČT24

Ústavní soud se ročně zabývá jen jednotkami takových případů. Naposledy loni v létě zrušil vyhlášku Přerovu, která přikazovala řidičům, kteří vezou sypký materiál městem, aby jej měli výhradně pod plachtou.

Z mimokrajských měst je Přerov rekordmanem v počtu vyhlášek a nařízení. Podle právního informačního systému ASPI jich aktuálně život v obci upravuje 81. Podle jednoho předpisu musejí například všichni taxikáři skládat zkoušky z místopisu, ale také upravují popíjení alkoholu na veřejnosti nebo pohyb psů. Další se pak připravují, například chce v určitých časech zakázat práci s pilami nebo sekačkami.