Proti prezidentovi se protestovat smí, uznala policie po sérii výslechů

Lidé, kteří před měsícem v Bochově na Karlovarsku protestovali proti Miloši Zemanovi, se nedopustili žádného protiprávního jednání. Uvedla to karlovarská policejní mluvčí Zuzana Týřová. Aby policie k tomuto závěru došla, musela si všech deset demonstrantů předvolat k výslechu.

Na veřejnou diskusi do Bochova na Karlovarsku přijel prezident v rámci své krajské návštěvy 9. března. Skupinka lidí při té příležitosti vytáhla před kulturním domem transparenty, kterými dala najevo nespokojenost s tím, že se hlava státu dosud neomluvila za špinění jména Ferdinanda Peroutky. Na jednom z jejich transparentů bylo napsáno – „Zeman je gentleman. (podepsán) A. Hitler“.

Poté, co prezident vystoupil z limuzíny, pozval protestující na debatu s tím, že si s nimi rád popovídá. Nikdo z nich se ale bochovského setkání s občany nezúčastnil. Při odchodu protestujících jeden ze členů ochranky nařídil policejní hlídce, aby demonstranty zkontrolovala. Ta je po pár metrech zastavila, všichni museli předložit osobní doklady a do dvou týdnů jim přišlo předvolání. Policie je podezřívala z přestupku proti veřejnému pořádku.

Nařčení z politizace policie odmítá

„Policie osoby, které neznala, ztotožnila na základě požádání o předložení dokladů a poté provedla šetření, zda a kdo se dopustil protiprávního jednání,“ potvrzuje karlovarská policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Nyní šetření ukončila a výsledkem bude oznámení přestupku komisi pro projednávání přestupků na jedenasedmdesátiletého občana, který se snažil poškodit transparenty protestujících na místě,“ dodala.

Karlovarská policie podle ní nadále odmítá nařčení z politizace svého postupu. „Při návštěvě prezidenta republiky v obci Bochov došlo k narušení veřejného pořádku přímo před policisty a jejich povinností je zakročit,“ doplnila mluvčí.

Ministr vnitra Milan Chovanec v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že do týdne chce od policejního prezidenta vysvětlení, co se na Karlovarsku stalo. „Pokud by policie neměla žádný relevantní důvod, znamenalo by to, že jsme svědky policejní zvůle, a to je naprosto nepřípustné,“ prohlásil. „Policie se musí chovat v mantinelech demokratického státu, nemůže nikomu stranit, ani politické straně, ani prezidentovi. Každý případ, který z těchto pravidel vybočuje, je nutné prověřit,“ dodal Chovanec.