Přítomnost agenta v Libanonu nebyla chybou rozvědky

Vojenské zpravodajství zásadně nechybovalo v případu Čechů zadržených v Libanonu, mezi kterými byl také pracovník rozvědky Martin Psík. Uvedlo to ve své analýze ministerstvo obrany. Podle ministra Martina Stropnického (ANO) ukázala analýza pouze dílčí nedostatky, které budou napraveny. Podrobnosti však zůstávají skryty vzhledem k tomu, že dokument je neveřejný.

„Z výsledků vyplývá, že k žádnému zásadnímu pochybení ze strany Vojenského zpravodajství nedošlo,“ napsal Stropnický ve vyjádření. Zjištěné dílčí nedostatky by se podle něj díky přijatým opatřením v budoucnu neměly opakovat. Stropnický poukázal na to, že materiál vznikl z vlastní iniciativy ministerstva a jeho obsah je interní.

Účelem analýzy bylo zhodnotit postup rozvědky v případu z loňského července, kdy bylo v Libanonu zadrženo pět Čechů včetně příslušníka rozvědky Psíka. Stropnický ji slíbil v půlce března, když se libanonským případem zabýval sněmovní branný výbor. Práci Vojenského zpravodajství tehdy kritizovali poslanci opozice i koalice a bezpečnostní experti.

Vrácení Fajáda vyvolalo roztržku s USA

Zadržení Češi byli propuštěni 1. února, po 199 dnech v zajetí. Server Neovlivni.cz následně přišel s informací, že propuštění Čechů je obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda. Výměnu podle serveru, který citoval zdroje z bezpečnostních složek, v lednu schválilo vedení Bezpečnostní rady státu a dohodu údajně prosadil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Pro propuštěné Čechy odletěl z Prahy vládní airbus. Když se 4. února vrátil do ČR, Městský soud v Praze rozhodl o okamžitém propuštění Fajáda z vazby. Stropnický tehdy veřejně připustil, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby ČR nevydala Fajáda do Spojených států. Rozhodnutí nevydat Libanonce ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze. USA totiž požadovaly Fajádovo vydání kvůli podezření ze spolupráce s teroristy.